Šta se ne smije raditi kod promrzlina

Šta se ne smije raditi kod promrzlina

sneg-mecava-promrzline-foto-ap-jan-2016-1483953044-1075619
Hladni talas stigao je i u našu zemlju, ovi savjeti mogu vam biti od pomoći kako u svakodnevnom životu tako i u nepredviđenim situacijama.Promjene nastaju najpre na prstima ruku i nogu, u predjelu pete, na nosu, bradi, ušnim školjkama. Promrzline najčešće nastaju pri temperaturi oko nule ili nižoj. Za nastanak promrzlina naročito je važno djelovanje vjetra velike brzine i to može dovesti do promrzlina i na nešto višoj temperaturi.
Kako reagovati
Povrijeđenog, prema mogućnostima, prenijeti u toplu prostoriju, skinuti vlažnu odjeću kao i sve što steže: čarape, čizme, cipele, rukavice, prsten. Mjehuri se ne smeju otvarati, samo se pokriju sterilnom gazom. Prsti na rukama i nogama drže se odvojeni umetnutom mekanom i suhom tkaninom. Ako je dostupna medicinska pomoć, bolje je na zahvaćena područja staviti suhu sterilnu gazu, smrznuti ekstremiteti moraju se imobilizovati, povređenog transportovati u medicinsku ustanovu.
Ako medicinska pomoć nije dostupna, možete dati prvu pomoć zagrijavanjem smrzotine. Smrzotine se ne smiju naglo zagrijavati stavljanjem u toplu vodu ili pokrivati termoforima. Da bi se spriječila pojava lokalnih mehanizama destrukcije, koji se maksimalno razvijaju za vreme naglog zagrijavanja, prije tretiranja lokalne povrede toplotom treba sprovesti zagrijavanje unutrašnjosti tijela (unošenje bolesnika u toplu prostoriju i davanje toplih napitaka). Posle podizanja temperature treba započeti zagrijavanje smrznutih dijelova tijela u vodi početne temperature 10 do 15 stepeni Celzijusa.
Temperatura vode postupno se povećava, svakih 5 minuta za 5 stepeni, do maksimalne temperature od 40 stepeni. Trljanje smrznutog dijela tijela snijegom ili rukama, ili izlaganje izvoru toplote je zabranjeno jer takav postupak redovno uzrokuje još veća oštećenja i stvara povoljne uslove za infekciju. Za vrijeme zagrijavanja dati lijekove protiv bolova, s obzirom na to  da je zagrijavanje smrzotine veoma bolno.
Površno lokalno ohlađenje uglavnom se uspješno riješava zagrijavanjem vlastitom toplotom tijela, ili toplotom tijela spasioca. Smrznuti dijelovi tijela moraju potpuno mirovati – mora se izvršiti imobilizacija priručnim ili standardnim sredstvima. Prije imobilizacije smrznuti dio se mora obmotati mekanom, po mogućnosti vunenom tkaninom. Promrzli dijelovi ne zavijaju se zavojem niti se smiju navlačiti čarape koje stežu.
Fiksacija uz imobilizaciono sredstvo mora biti labava. Smrznuti donji ekstremiteti moraju biti u povišenom položaju, a položaj povrijeđenog je ležeći. Ponovo smrzavanje odmrznutih dijelova tijela može uzrokovati još veća oštećenja nego prvobitna smrzotina.
Da bi se to sprečilo, treba zahvaćene delove tijela labavo omotati mekanom, po mogućnosti vunenom tkaninom i držati bolesnika u toplom. Dajte bolesniku tople, zašećerene napitke da bi nadoknadili izgubljenu tečnost.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!