Šta otkriva spirometrija pluća

Šta otkriva spirometrija pluća


Spirometrija pluća je osnovna pretraga kojom se ispituju plućne funkcije te mjeri brzina i volumen izdahnutog zraka. Na temelju mjerenja može se utvrditi postoje li smetnje širenja prsnog koša, suženih nosnih putova ili smetnje kod disanja. Nastoji se pokazati jesu li smetnje povezane s bolestima pluća.
Spirometrija se koristi za dijagnosticiranje opstruktivne plućne bolesti te astme. Primjenjuje se i kod utvrđivanja drugih stanja koji bi mogli utjecati na disanje kao što su:

  • alergije
  • plućna fibroza
  • plućna hipertenzija
  • upala pluća

Radi se o bezbolnoj metodi pomoću koje se nastoji odrediti sposobnost ventilacije pluća. Pomoću testa se mjeri brzina zraka i volumen koji osoba može udahnuti i izdahnuti. Ako su vrijednosti ispod prosječnih znači da pluća ne rade kako treba.
Test traje oko 10 minuta, pacijent za to vrijeme sjedi dok se pomoću posebnog aparata dobiju zapisi nakon upuhivanja i ispuhivanja zraka. Medicinska sestra će vam dati plastični usnik koji je potrebno obuhvatiti usnama pazeći da jezik ne ulazi u otvor usnika, dok nos treba zatvoriti kvačicom. Morat ćete disati u usnik, oslobađajući zrak iz pluća te udišući. Potrebno je disati na nos i paziti da se zrak u potpunosti izdahne iz pluća. Test treba napraviti 3 puta. Pretraga ne zahtijeva posebne pripreme, a ako ste ju već radili poželjno je donijeti nalaze zbog usporedbe s novim nalazima.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!