Šta je timpanometrija?

Šta je timpanometrija?


Jedan od najčešćih problema današnjice je gubitak i oštećenje sluha, a kako bi se spriječilo važno je dobro liječiti nagluhost. Kako bi se otkrilo oštećenje slušnog puta otkriveno je mnogo pretraga, a jedna od njih je i timpanometrija. To je pretraga kojom se prate problemi i promjene u srednjem uhu i na mjestu iza bubnjića.
Što je timpanometrija? Timpanometrijom se može dijagnosticirati bolest koja dovodi do gubitka sluha. Pretragom liječnik može vidjeti upalu srednjeg uha, loš kontakt između kostiju srednjeg uha, tekućinu u srednjem uhu, tumor u srednjem uhu, problem s Eustahijevom cjevčicom i probušeni bubnjić.
Timpanometrija se može provoditi svakih nekoliko sedmica kako bi se bilježile promjene količine tekućine koja se nalazi u srednjem uhu.
U timpanometriji rizik ne postoji, a radi se o bezbolnoj i kratkoj pretrazi. Ova pretraga je pogodna za velike i male. Prije pretrage liječnik pregledava slušni kanal uz pomoć otoskopa kako bi potvrdio da nema stranih tijela ili voska koji bi spriječili put do bubnjića.
Zatim u slušni kanal se stavljaju male sonde s tri kanala, kanal kojim se mijenja tlak, minijaturni zvučnik i mikrofon za snimanje reflektiranog zvuka. Ova vrsta pregleda može biti malo neugodna zbog zvukova, ali nije bolna. Za vrijeme pretrage se mjeri pomicanje bubnjića na promjenu zvuka i pritiska, a krivulja timpanogram pokazuje koliko se zvuka odbilo i koliko se zvuka vratilo do mikrofona.
Ukoliko iza bubnjića postoji negativan pritisak, optimalno se područje provođenja zvuka postiže tek kada se u slušnom kanalu primijeti negativan tlak, a ako je iza bubnjića tekući sadržaj, tada se refleksija ne mijenja promjenom tlaka.Ako se radi o probušenom bubnjiću tada se timpanometrija ne može izvesti već se tada uz pomoć sonde mjeri prohodnost Eustahijeve cjevčice.
Za vrijeme pretrage timpanometrije se ne smije gutati, micati ili govoriti, jer bilo kakav pomak može utjecati na rezultate testa. Sama pretraga traje najviše dvije minute, a glasni zvukovi kojima je pacijent izložen za vrijeme pretrage mogu pacijenta uznemiriti, zbog čega je ova pretraga malo problematična za djecu.
Dijete bi najbolje za pretragu bilo pripremiti na način da mu se na lutki pokaže kako se provodi test, kako bi se za vrijeme same pretrage manje preplašilo. Jasno je svima koliko je važno imati dobar sluh te dođe li do bolova u ušima i drugih poteškoća, javiti se što prije ljekaru

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!