Šta je pneumotoraks

Šta je pneumotoraks

pneumotoraks-bolest-pluca
Pucanje pluća ili pneumotoraks je bolest pluća do koje dolazi nakupljanjem zraka između prsnog koša i pluća. Uglavnom samo dio pluća kolabira, a uzrok mogu biti ozljede prsnog koša koje uzrokuju medicinski postupci i koji uključuju osnovne bolesti pluća.Ali ponekad je moguće i da se bolest pojavi bez ikakvog razloga. Najčešći simptomi pneumotoraksa su otežano disanje i bol u prsima.
Ako osoba boluje od jednostavnog pneumotoraksa liječenje će biti lako i brzo, no ukoliko je pneumotoraks težeg oblika, liječenje će se morati izvršiti umetanjem igle između rebara ili fleksibilne cijevi, kako bi se uklonio višak zraka.Najčešći uzroci pneumotoraksa su mehanička ventilacija što znači da je bolesniku potrebna pomoć pri disanju, ozljeda prsnog koša ukoliko je došlo do probadajuće ili tupe ozljede prsa i temeljna bolest pluća kada je oštećeno plućno krilo.
Ukoliko bolesnik ima problema s otežanim disanjem ili iznenadnu bol u prsima, znači da boluje od pneumotoraksa. Navedeni simptomi mogu biti uzrokovani i nekim drugim problemima, ali neki od njih mogu biti opasni po život. Ako je u bolesnikovim prsima bol teška, ili bolesnikovo disanje postaje sve teže, preporučuje se hitna medicinska pomoć.
Prvi cilj kod liječenja pucanja pluća je smanjiti pritisak na pluća. Smanjenjem pritiska, pluća će se ponovno proširiti, te će se spriječiti mogućnost ponavljanja stanja.Ukoliko kolabira samo mali dio pluća, ljekar  će kroz nekoliko sedmica promatrati pluća, pomoću X zraka, sve dok se bolesnikova pluća ne vrate u prvobitno stanje. Ako bolesnik primi dodatni kisik, ubrzat će se proces apsorpcije. Ako je pak veći dio pacijentovih pluća kolabirao, liječnik će se poslužiti metodom umetanja igle ili cijevi između rebra, kako bi se sav višak zraka uklonio.
Ukoliko ne pomogne niti prethodna metoda, za liječenje će biti potrebna kirurgija, te će se napraviti operacija s malim rezovima, koja se radi pomoću uske i male kamere, kao i drugih kirurških instrumenata.Svako tko osjeti jedan od spomenutih simptoma trebao bi se što prije javiti doktoru kako bi mogao početi s liječenjem i spriječiti da se cijela situacija dodatno zakomplicira. Potrebno je čuvati svoje zdravlje tako što ćete redovno paziti na bilo koji znak promjene.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!