Šta je normalan krvni pritisak?

Šta je normalan krvni pritisak?


Mišljenje da je noramlan krvni pritisak 120 sa 80 i da su sve vrijednosti preko toga signal da se treba obratiti kardiologu, više ne važi. Evropsko kardiološko udruženje prošle godine je izdalo nova uputstva, po kojima je normalan pritisak onaj do 140 sistolni (gornji broj u merenju krvnog pritiska) i 90 dijastolni (donji broj).
Međutim, ni to više ne važi. Donijeti su novi medicinski vodiči, kojim je smanjen iznos normalnog pritiska na 130 sa 80.Stručnjaci su se odlučili na ovaj potez i ponovo spustili te vrijednosti, jer smatraju da u svijetu stalno raste broj gojaznih ljudi i onih koji se loše hrane, a koji imaju rizik da dobiju hipertenziju.
Dobro je poznato da visok krvni pritisak povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, a naziva se i tihim ubicom, jer postepeno uništava arterije i organe, a da osoba i ne primjeti.Američko kardiološko udruženje izdalo je ova nova uputstva, koja će naredne godine usvojiti i evropsko kardiološko udruženje.
– Najveći broj  građana smatra da je 120 sa 80 normalna vrijednost pritiska. Međutim, krvni pritisak do 140 sa 90 je granica do koje se smatra da neko ima normalan pritisak ukoliko je potpuno zdrav. To, ipak, ne važi za dijabetičare, osobe koje imaju povišen holesterol, gojazne i mnogo druge ljude koji imaju neku hroničnu bolesti. Za njih je novina da je granica normalnog pritiska do 130 sa 80, kao i za starije stanovništvo – ističu stručnjaci.
Od visokog pritiska u svijetu boluje svaki peti  građanin. Ova bolest koja se nekada smatrala bolešću starih, danas je sve prisutnija u drugoj i trećoj deceniji života.
Osoba koja ima visok krvni pritisak najčešće nema simptome, pa je to razlog zbog čega se arterijska hipertenzija naziva i tihim ubicom. Neke osobe imaju nespecifične simptome, pa se žale na glavobolju, svetlucanje pred očima, zujanje u ušima, vrtoglavicu, nestabilnost pri hodu i osećaj pritiska u grudima. To je razlog zašto ova bolest dugo ostaje skrivena ili se otkrije slučajnim merenjem, najčešće posle komplikacija. Hipertenzija oštećuje krvne sudove, a prvo utiče na oštećenje srčanog mišića.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!