Šta je mezoteliom

Šta je mezoteliom

mezoteliom
Mezoteliom je rijetka vrsta raka, a javlja se u tankom sloju tkiva, koji pokriva veliku većinu unutarnjih organa. Ova vrsta raka je smrtonosna, te je vrlo agresivna. Postoje tretmani za liječenje, ali mnogim oboljelima liječenje nažalost nije moguće.Glavni uzročnici raka su niz genetskih mutacija koje se stvore unutar stanice, te na taj način uzrokuju nekontrolirano razmnožavanje i rast novih stanica.
Još se uvijek ne zna što točno uzrokuje početne genetske mutacije, a pretpostavlja se da mezoteliom nastaje zbog interakcije različitih čimbenika kao što su okruženje, način života i zdravstveni uvjeti.
Simptomi mezotelioma variraju zbog mjesta na kojem se rak pojavljuje. Simptomi mogu uključivati bolni kašalj, neobične nakupine tkiva ispod kože na prsima, bol u prsima, kratkoću daha, te neobjašnjiv gubitak težine.Simptomi se javljaju u tkivu trbuha, očituju se po oticanju trbuha, neobjašnjivom gubitku težine, bolovima u trbuhu i nakupinom tkiva u trbuhu.
Liječenje i terapija ovisi o zdravlju bolesnika, te mjestu na kojem se rak nalazi. No ova vrsta raka je najčešće vrlo agresivna, te liječenje nije moguće. Isto tako se ova bolest najčešće dijagnosticira u već poodmakloj fazi, kada se rak ne može ukloniti operacijom, pa se jedino prakticira kontroliranje raka, kako bi se bolesnik osjećao što bolje.

 Neki bolesnici se bore napraviti sve kako bi se riješili raka u potpunosti, bez obzira na nuspojave, no od samog početka su jako male šanse za potpuni oporavak. U većini slučajeva nije moguće rak ukloniti u cijelosti, pa hirurgija nudi pomoć u smanjenju simptoma i znakova koji su uzrokovani širenjem raka u tijelu.

Kemoterapijom se ubijaju stanice raka, te ona može usporiti ili smanjiti njihov rast, koji se može ukloniti operacijom. Kemoterapija se može prakticirati i prije operacije, kako bi se smanjila vjerojatnost povrata raka. Istražuje se veliki broj lijekova koji bi napali abnormalnosti u stanicama raka.
Nažalost postoje bolesti koje je teško izliječiti, ali zato ako postoji i najmanja mogućnost, potrebno je voditi računa o sebi i ne dozvoliti da od prvotno uočenih simptoma prođe puno vremena. Ljekari se slažu kako je najbolje rješenje i još bolji put prema potencijalnom oporavku pravovremeno otkrivanje, zbog čega su važne redovne kontrole.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!