Znate li šta je menoragija?

Znate li šta je menoragija?

Menstruacija s produženim i teškim krvarenjima zove se menoragija. Teška menstrualna krvarenja su najčešća kod žena kojima je pred vratima menopauza. One žene koje imaju grčeve tokom menstruacije, te teška krvarenja, pate od nemogućnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Ukoliko su ženi menstrualna krvarenja jako teška, trebala bi se obratiti ljekaru, jer postoje učinkoviti tretmani koji pomažu kod simptoma menoragije.

Najčešći uzroci menoragije su disfunkcija jajnika, polipi, komplikacije u trudnoći, nasljedni poremećaji krvarenja, hormonska neravnoteža, miomi maternice, intrauterini uložak, rak, lijekovi i ostala medicinska stanja.Simptomi menoragije su korištenje velikog broja tampona ili uložaka za vrijeme menstruacije, krvarenja koja traju dulje od tjedan dana, spriječenost obavljanja svakodnevnih aktivnosti, mijenjanje higijenskih uložaka svakih sat vremena, buđenje tokom noći radi mijenjanja higijenskih uložaka, krvni ugrušci, simptomi nedostatka daha, anemija i umor.
Postoji nekoliko metoda liječenja koje će pomoći ženi da što prije prebrodi tegobe i ponovno se vrati u svakodnevnu rutinu. Doktor će procijeniti o čemu se točno radi i na temelju toga donijeti odluku oko liječenja, odnosno tretmana s kojim će žena lakše proći kroz period teških i produženih krvarenja.Liječenje se temelji na više faktora poput ozbiljnosti i uzroka stanja, budućim planovima za trudnoću, povijesti bolesti i cjelokupnog zdravlja, toleranciji na određene terapije, lijekove i postupke, te osobnoj frekvenciji i mišljenju.

Terapija

Terapija koja se provodi lijekovima, sastoji se od tableta progesterona, dodatka željeza, oralne kontracepcije i nesteroidnih protuupalnih lijekova. Ukoliko niti terapija lijekovima ne donese rezultate, žena mora podleći kirurškom zahvatu. Mogućnosti liječenja hirurškim zahvatom su embolizacija krvnih žila maternice koja se prakticira kod žena koje imaju miome.
Ablacija endometrija je postupak uklanjanja sluznice maternice koje se ne preporučuje do menopauze, kiretaža i dilatacija kod kojih se obavlja liposukcija tkiva maternice, miomektomija koja uklanja benigne tumore i histerektomija koja odstranjuje maternicu, te nakon koje je hospitalizacija obavezna.Svaka druga žena danas pati od menoragije, što uvelike ugrožava način života, posebno u danima mjesečnice. Ono što vi možete napraviti kako bi sebipomogli, posjetite doktora što prije, te uklonite ružne simptome dok su još na početku. Redovite obavljajte sve preglede, zbog čega ćete biti korak ispred tegoba, te ćete ih na vrijeme moći spriječiti.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!