Šta je "bolest poljupca", kako se liječi i koliko je opasna?

Šta je "bolest poljupca", kako se liječi i koliko je opasna?

kiss
Ako ste nekada čuli da se neko razboljeo od ljubavi i poljupca, nije vas slagao! Saznajte sve o ovoj opasnoj virusnoj infekciji..
Mononukleoza je virusna infekcija koja izaziva povišenu temperaturu, upalu grla, glavobolju, povećanje limfnih žlijezda, umor, bolove u mišićima i iscrpljenost. Infektivna mononukleoza često se naziva i “bolest poljupca” i česta je kod adolescenata i mlađih, od 15 do 25 godina. Mononukleoza najčešće prolazi bez komplikacija, nije opasna, ali je iscrpljujuća, ima efekte poput gripa. Iako većina znakova bolesti nestaje za nekoliko nedelja, mogu proći i mjeseci dok se organizam potpuno ne oporavi. U većini slučajeva nije potrebno drugo liječenje osim odmora. Zato je u prvoj fazi bolesti najvažnije upravo mirovanje i izbjegavanje bilo kakvih napora. Isto tako ni prebrzi povratak svakodnevnim aktivnostima na poslu ili u školi jer nakon oporavka može doći do povratka bolesti.
Epstein-Barrov virus, uzročnik mononukleoze, najčešće se širi od osobe do osobe putem pljuvačke. Virus mononukleoze se prvih 18 mjeseci nakon infekcije izlučuje pljuvačkom, a u organizmu ostaje doživotno. Najčešći oblik prenošenja je ljubljenjem, ali i dodirivanjem dijelova tijela i predmeta natopljenih zaraženom pljuvačkom, na primjer, pijenjem iz tuđe čaše. Većina se zarazi ovim virusom već u djetinjstvu, indirektno putem kapljica pljuvačke na igračkama. Dok su mnogi ljudi izloženi Epstein-Barrovom virusu u svom životu, malo njih razvije simptome infektivne mononukleoze. Čak 50 posto djece imalo je prvu infekciju ovim virusom do svoje 5 godine. Kod većine je infekcija gotovo bez simptoma. Kod mladih i starijih osoba mononukleoza može poprimiti teži oblik s izraženijim simptomima, zavisno od toga koliko se rano otkrije i koliko je organizam oslabljen..
Sama inkubacija – vreme koje prođe od kontakta s virusom do pojave simptoma bolesti, traje od dve do šest nedelja. Simptomi mononukleoze slični su onima kad imate grip ili grlobolju. Najprije se javljaju malaksalost, gubitak apetita i bol u mišićima. Umor i glavobolja često prethode pojavi glavnih simptoma kao što su povišena temperatura, upala ždrijela i povećani vratni limfni čvorovi. Ovakva uobičajena klinička slika infektivne mononukleoze češća je kod bolesnika starosti od 15 do 24 godine i manifestuje se povišenom temperaturom u trajanju od 1 do 3 sedmice, povećanjem limfnih čvorova i povećanjem jetre i slezine. Zatim slijede upala grla, temperatura i povećanje limfnih čvorova. Tek teži oblik upale grla u većini slučajeva natjera bolesnike da potraže pomoć ljekara. Jača upala grla najčešće traje 5-7 dana, i slabi u narednih 7-10 dana. Temperatura obično traje 7-14 dana, ponekad i duže. Limfni čvorovi se uglavnom smanjuju tek za tri sedmice. Najduže traje umor, pa se većina bolesnika tek za nekoliko sedmica osjeća spremno za svakodnevno obavljanje obaveza i za povratak u školu ili na posao. Najvažnije je mirovanje.
Protiv virusa uzročnika mononukleoze nema lijeka. Antibiotici ne djeluju, jer mononukleoza nije bakterijska infekcija. Najvažnije je mirovanje, jer mononukleoza dovodi tijelo u stanje izuzetne iscrpljenosti. Dok traje temperatura treba piti dosta tečnosti, po potrebi uzeti lek za snižavanje temperature, kao što je Paracetamol. Lekari ističu da bi trebalo izbegavati, posebno kod dece, uzimanje lekova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, Aspirin ili Andol, zbog opasnosti od komplikacija.
Kako spriječiti infekciju? Kod mononukleoze prevencija je jednostavna, treba izbjegavati kontakt sa pljuvačkom osoba koje su nedavno bolovale od mononukleoze i naročito paziti na higijenu ako ste u njihovoj blizini. Virus, uzročnik mononukleoze, širi se pljuvačkom, pa oboljeli treba da izbjegavaju ljubljenje, pokriti nos i usta kod kašljanja ili kihanja, te prati ruke. Takođe treba što češće čistiti dječje igračke i predmete koje djeca stavljaju u usta.
Izvor : žena.hr

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!