Šta je Bakerova cista

Šta je Bakerova cista


Bakerova cista je cista ispunjena tekućinom zbog koje dolazi do oticanja koljena. Bolovi se mogu pogoršati ako savijate nogu ili dok ste u pokretu. Cista se obično javlja kao posljedica loma hrskavice ili artritisa.
Stvara se kao proširenje burze prilikom čega nastaje upalna reakcija. Obično se nalazi iza koljena te dovodi do otežanih pokreta u koljenu.

Problemi s koljenom

Jedan od najčešćih simptoma kod osoba koje imaju problema s koljenima je voda u koljenu do koje može doći zbog krvnog otoka nakon traume, prilikom čega puca jedna ili nekoliko krvnih žila te zbog pojačanog lučenja zglobne tekućine u zglobu.
Vodu u koljenu je najlakše prepoznat po bolovima u koljenu, krutosti koljena te otečenosti. Ako stanje ne zahtijeva operaciju liječnik će se odlučiti za fizioterapijski tretman koji se sastoji od simptomatskog liječenja s kojim se nastoji pospješiti cirkulacija te povećanjem pritiska. Fizioterapijski tretman može uključivati i funkcionalno liječenje s kojim se nastoji sanirati mišićno tetivni sistem.
Glavni uzrok ciste je sinovijalna tekućina koja cirkulira u bursama te pomaže smanjiti trenje i omogućuje glatko pomicanje koljena. Stvara li se u koljenu velika količina sinovljeve tekućine, ona se nakuplja u prostoru iz koljena što rezultira cistom.
Najčešći uzroci su:

  • Trauma ili ozljeda koljena – često rezultira uganućem unutarnjih ili vanjskih ozljeda. Simptomi mogu biti ukočenje, nestabilnost u zglobovima te bolovi. Dijagnoza se može postaviti pomoću artroskopije ili magnetne rezonance. Liječi se pomoću RICE postupka, a kod težih ozljeda kirurški ili imobilizacijom uz pomoć gipsa.
  • Reumatoidni artritis – kronično oboljenje vezivnog tkiva koje se najčešće javlja na mišićima, visceralnim organima te zglobovima.
  • Psorijaza – kronična bolest kože sa suhim promjenama na koži. Može uzrokovati ubrzani razvoj stanica na koži te zadebljanje sa simptomima poput suhoće i svrbeža. To je dugotrajna bolest čiji se simptomi pojavljuju periodično. Nije zarazna.
  • Reaktivni artritis – kronična vrsta artritisa koja može uzrokovati upalno stanje probavnog ili mokraćnog sustava te očiju i zglobova.
  • Hemofilija – bolest gdje se krv ne može pravilno zgrušavati. Moguće ju je prepoznati po krvarenju iz nosa bez poznatog razloga, dubokim i velikim masnicama, stezanju u zglobovima te krvi u stolici ili mokraći. Liječenje se najčešće oslanja na lijek Faktor kojim se nastoji nadomjestiti faktor zgrušavanja kojeg nedostaje u tijelu. Daje se direktno u venu kako bi se zaustavilo krvarenje, a dolazi u obliku praha koji se daje u kombinaciji sa sterilnom i destiliranom vodom.
  • Lupus – autoimuna bolest kada imunološki sustava napada zdravo tkivo. Najčešći znakovi su gubitak pamćenja, glavobolja, petehije, Raynaudov fenomen, suhe oči i bolovi u prsima. Lijek za sistemski oblik lupusa ne postoji, a s liječenjem se nastoje ublažiti simptomi. Terapija može uključivati antimalarijske lijekove za probleme s kožom, protuupalne lijekove zbog ukočenosti zglobova, kortikosteroide i kreme sa steroidima za osip po tijelu.
  • Giht – povišena razina mokraćne kiseline dovodi do nakupljanja kristala kod zglobova. Može se prepoznati po oticanju zglobova, jakoj boli, osjećaju topline i crvenilu. Iako ga nije moguće do kraja izliječiti, pomoću pravilne prehrane mogu se ublažiti simptomi bolesti. Liječnik može odrediti lijekove koji će zaustaviti proizvodnju mokraćne kiseline, kortikosteroide te protuupalne lijekove za smirivanje upale.
  • Septički artritis – upala zglobova nastala zbog bakterijske infekcije. Upala može nastati i nakon negonokokne infekcije prilikom čega dolazi do brzog uništavanja zglobnih struktura. Simptomi mogu biti bolovi te pasivni pokreti na jednom zglobu. Uzročnici mogu biti bakterije kao što je Staphylococcus aureus, a koje pritom lakše ulaze u zglobove gdje uzrokuju niz oštećenja. Dijagnoza se može postaviti kulturom zglobnog izljeva te analizom, a liječi se pomoću drenaže gnoja i antibiotika.
  • Osteoartritis – vrsta artritisa uzrokovana upalom u zglobovima. To je najčešći oblik artritisa do kojeg dolazi nakon što se zaštitna hrskavica istroši. Lijek ne postoji, ali se zdravim životnim navikama može zaustaviti napredovanje bolesti.

Primijetite li kvrgu na koljenu ili osjetite bol važno je javiti se liječniku, jer ponekad cista može biti rezultat tumora ili aneurizme.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!