Šta banana na dan može učiniti za vaše zdravlje

Šta banana na dan može učiniti za vaše zdravlje

Nakon što pročitate ovaj tekst, sigurni smo da ćete češće jesti banane.
banana
Ovo ukusno tropsko voće spada u omiljene namirnice, ali verujemo da niste ni svesni koliko su banane zdrave.

U nastavku pročitajte za šta su sve banane dobre.
Depresija
Prema istraživanju sprovedenom na ljudima koji pate od depresije, mnogi su se osjećali bolje nakon jedenja banane. Razlog je sastojak triptofan, vrsta bjelančevine koju telo pretvara u serotonin, tzv. hormon sreće, koji opušta, poboljšava raspoloženje i čini nas srećnijima.
PMS
Zaboravite na pilule, jedite banane. Vitamin B6 kojime banana obiluje reguliše nivo glukoze što direktno utiče raspoloženje.
Anemija
Velike količine gvožđa u bananama omogućavaju i stimulišu proizvodnju hemoglobina te na taj način smanjuju šanse oboljenja od anemija, ali i pomažu u izlječenju.
Krvni pritisak
Ovo jedinstveno voće obiluje kalijumom, a sadrži malo soli, što je idealna razmjera u borbi protiv visokog krvnog pritiska. Čak je i Američka agencija za hranu i lijekove potvrdila da ovi plodovi mogu biti korišteni za proizvodnju lijekova i drugih sredstava u borbi protiv moždanog udara i povišenog krvnog pritiska.
Mozak
Dvije stotine učenika Tvikenham škole u Engleskoj su čitavu godinu, s ciljem da lakše završe ispite, jeli banane za doručak, užinu i ručak. Pokazalo se da je ovo dovelo do toga da učenici bolje i lakše uče jer su pažljiviji zahvaljujući kalijumu iz banana.
Zatvor
Bogate vlaknima banane pomažu u normalnom radu crijeva bez upotrebe laksativa.
Mamurluk
Jedan od najbržih načina umanjivanja mamurluka jeste banana milkšejk, zaslađen medom. Banana umiruje stomak i uz pomoć meda nadoknađuje nivo šećera u krvi, a mlijeko umiruje i hidrira organizam.
Gorušica
Banane svojim sastojcima prirodno djeluju protiv kiselosti organizma, što ih čini idealnim saveznikom u borbi protiv gorušice.
Jutarnja mučnina
Banana kao užina pomaže u održavanju idealnog nivoa šećera u krvi čime direktno umanjuje šanse za jutarnje mučnine.
Ujed komarca
Prije nego posegnete za kremama i drugim sredstvima za umirivanje nakon uboda, protrljajte mesto uboda unutrašnjom stranom kore banane. Mnogi su potvrdili da je olakšanje nevjerovatno i da se smanjuje otok i iritacija.
Nervi
Banane obiluju B vitaminom koji umiruje nervni sistem. Umjesto obrađene preslatke i masne hrane, u stresnim trenucima ili posle njih, organizmu je neophodno osigurati nivo šećera u krvi za šta su banane idealne kao izvor ugljenih hidrata.
Čir
Banane se koriste kao hrana koja pomaže kod crijevnih oboljenja zbog svog mekog sastava i glatkoće. To je jedino voće koje je dozvoljeno jesti bez opasnosti čak i kod najtežih oblika oboljenja. Banane neutrališu kiselost organizma i umanjuju nadraženost, stvarajući oblogu u unutrašnjosti želuca.
Kontrola temperature
U mnogim kulturama banane se koriste kao sredstvo za rashlađivanje, čak i kod trudnica. Na Tajlandu trudnice jedu banane kako bi bile sigurne da će se beba roditi s normalnom temperaturom.
CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS