Sretan brak ublažava bolove kod artritisa

Naučnici su ustanovili da emocionalna stabilnost koja je prisutna u sretnom braku može imati snažan uticaj na bolove, te olakšati tegobe artritisa.

Istraživanje  je pokazalo  da  je život  u sretnoj i stabilnoj  bračnoj zajednici bio povezan s manjim stepenom psihološkog onesposobljenja osobe usljed  artritisa,  nego  život u stresnoj bračnoj zajednici.
Kod neoženjenih i neudatih osoba nivo boli i psihološka onesposobljenost su veći nego što bi to bio slučaj da su u braku i pod stresom.
Pošto su veza između boli i bračnog stanja procijenjivani istovremeno, ova studija ne može potvrditi  šta ima veći uticaj, odnosno da li sretan brak ublažava bol ili se veći stepen boli odražava  na bračne odnose.
Kao takvi, samo se ograničeni zaključci  mogu izvući iz toga.  Individualni osjećaj boli i onesposobljenosti je veoma subjektivan i na njega mogu  uticati  mnoge stvari, uključujući psihološke i emocionalne faktore.
Iako je vjerovatno  da dobri bračni odnosi mogu  imati neke efekte, ovo istraživanje samo po sebi ne može da ne razmatra ovaj složen proces i kaže  nam kako ili da li sretan brak  utiče na  smanjenjenje bolova i psihološkog stresa kod  artritisa.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!