Spriječite gubitak zuba na vrijeme

U cilju poboljšanja Vašeg cjelokupnog zdravlja i oralne higijene posjetili smo Specijalističku stomatološku ordinaciju dr. Amela Tučić specijaliste parodontologije i stomatologije

IMG_7434


Sta je parodontitis i šta su mu uzroci?
Glavni ishod neliječenog parodontitisa je ispadanja zuba. Procjenjuje se da je učestalost parodontitisa na svjetskom nivou između 10-15%. Važno je shvatiti da parodontitis nije klasična zarazna bolest jer su uzročni mikroorganizmi prisutni i u zdravoj usnoj šupljini. Navedeno je rezultat loše oralne higijene, ali i u mnogočemu ovisi o: genetici, odgovoru tkiva na upalu, lokalnim čimbenicima, navikama, popratnim oboljenjima, itd. Hronični parodontitis je najčešća infekcija potpornih tkiva zuba koja je glavni uzrok gubitka zubi u svijetu. Smatra se da je hronični parodontitis bolest koja sporo napreduje, iako su moguća kraća razdoblja ubrzanog širenja bolesti. Parodontolozi se slažu da je početak parodontitisa potaknut bakterijskim plakom, a da je za destrukciju potpornih tkiva u glavnoj mjeri zaslužan odgovor domaćina. Pored navedenog, napredovanje bolesti mogu potaknuti: nekontrolirane sistemske bolesti (npr. šećerna bolest), pušenje cigareta i emocionalni stres. Agresivni parodontitis se javlja mnogo rjeđe nego hronični te zahvaća uglavnom mlađu populaciju (do 35. godine), premda nije isključena njegova pojavnost u kasnijim godinama.

IMG_7448

Karakteriše ga nagli gubitak potpornih tkiva zuba kod pacijenata koji su inače zdravi, kao i izražena nasljedna komponenta. Zanimljivo je da uznapredovalost same bolesti nije proporcionalna količini bakterijskih naslaga (za razliku od hroničnog parodontitisa). Krvarenje gingive prilikom četkanja i neugodan zadah vodeći su simptomi koje navode pacijenti. Valja imati na umu da krvarenje najčešće nije prisutno kod pušača! U uznapredovaloj fazi bolesti izražena je povećana pokretljivost te putovanje i/ili zbijanje zubi. Glavni ishod neliječenog parodontitisa je gubitak potporne kosti što u najtežim slučajevima dovodi do ispadanja zuba!
Specijalistička stomatološka ordinacija dr. Amela Tučić
Stupine B6 Tuzla
  +387 61 28 06 22    
   +387 35 27 91 16


 

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!