Spisak stvari koje treba da ponesete u torbi za porodilište

Spisak stvari koje treba da ponesete u torbi za porodilište

253810818573311ae48ea7720806506_w640
“Super mama“ pomoćiće vam da se spremite za porodilište. Ulaskom u deveti mjesec svaka buduća mama treba da pripremi torbu za boravak u porodilištu.  Patronažna sestra Snežana Malešev potanko je objasnila šta sve treba da spakujete kako biste imali sve potrebne stvari za ličnu higijenu.
Ono što nikako ne bi trebalo da zaboravite jeste dokumentacija, a ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu bi trebalo u ovom periodu da uvijek imate uz sebe jer početak porođaja može da vas zadesi i van kuće.
Postarajte se da torbu pripremite na vrijeme, a u našem prilogu pogledajte šta sve treba da spakujete.

 1. Dokumenti i papiri – obavezno ponesite ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu (provjerite da li je ovjerena), trudnički karton i druge nalaze koji će vam možda biti potrebni. (Krvna grupa i Rh faktor, bris nosa i grla, vaginalni i cervikalni bris, bris stolice, uputnica za porođaj). Ponesite i nešto novaca.
 2. Spavaćice (dvije), ogrtač, papuče i čarape. Spavaćice bi trebalo da imaju prednje kopčanje (zbog dojenja), a pored običnih kućnih papuča poželjno je da ponesete i jedne plastične, da ih možete lakše očistiti i ako budete željeli (i u mogućnosti) da izađete i dočekate posjetioce. Ponesite i odjeću za izlazak iz bolnice. Neka to bude nešto široko i udobno (i ravne cipele ili patike). Imajte na umu da stomačić neće nestati u potpunosti nakon porođaja.
 3. Ulošci – obavezno ponesite obične pamučne sa mrežicom – za svaki slučaj, tri pakovanja. I, naravno, donje rublje.
 4. Higijena – četkica i pasta za zube, sapun, češalj, pribor za nokte, pa i mini šampon), toalet papir, vlažne maramice, obične maramice, kopča za kosu, balzam za usne i dezodorans. Možete ponijeti i mlijeko za tijelo ili kremu.
 5. Za opuštanje – ukoliko vam u bolnici dopuste ponesite mobilni telefonPonesite i MP3 sa svojom omiljenom muzikom (nešto što će vas opustiti), knjigu ili magazin za čitanje.
 6. Hrana – ponesite svoju šolju ili čašu i nešto grickalica (najbolje energetskih pločica, krekera, suhog voća, orašastih plodova).
 7. Grudnjaci – ne zaboravite na dva para grudnjaka za dojilje – rastezivi i udobni. U torbu možete dodati i trudničke gaćice.
 8. Još je poželjno: toplomjer, lanolin mast za grudi, kese za prljav veš

Za bebu

 1. Nosiljka – za iznošenje iz porodiliša (mada, najbolje je da nju donese suprug ili neko ko će vas i bebu izvesti iz bolnice).
 2. Zima – ako beba izlazi iz bolnice u zimskom periodu i za vreme hladnijih dana pripremite jorgančić, malo deblju kapicu, pamučne bebi rukavice, dekice.
 3. Odjeća – kao što ste pripremili odjeću za sebe, pripremite je i za bebu – za izlazak. Vodite se vremenskim prilikama. Pored toga bebi će trebati i benkice, pamučne kapice, čarapice (3 do 4 komada, broj 0) i verovatno švedska pelena i tetra pelena.
 4. Pelene za jednokratnu upotrebu – najmanje.
 5. Krema za presvlačenje bebe
 6. Još vlažnih maramica
 7. Peškiri
 8. Poželjno još: povidon (jod rastvor za čišćenje pupčića), AD kapi (vodeni ratsvor za bebu), bebi štapići za uši i nos, bebi sapun, kamilica u vrećici, bebi čaj.
CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!