Spavanje na stomaku jako opasno po zdravlje!

Spavanje na stomaku jako opasno po zdravlje!

Veliki broj ljudi ima naviku da spava na stomaku.
stomach-sleeping-erotic-dreams-2012-08-10
Za vrijeme sna, mi težimo da zauzmemo što udobniji položaj, ali ukoliko volite da spavate na stomaku, komfor možete skupo platiti. Dokazano je da je spavanje na stomaku opasno po zdravlje iz slijedećih razloga piše planetazdravlja.com:
Za vrijeme spavanja na stomaku, vrši se pritisak na unutrašnje organe, prije svega  na one koji su smješteni  u abdomenu i karlici, kao što je mokraćna bešika. Spavanje  na stomaku je pogubno po seksualno zdravlje, kako muškarca, tako i žene.
U položaju na stomaku disanje je otežano, pa zbog pritiska ne možete da dišete punim plućima. Ćelije dobijaju manje kiseonika  i zbog toga srce počinje brže da radi, kako bi obezbjedilo dovoljno kiseonika organizmu. Tako, srce radi pod povećanim opterećenjem, umjesto da radi umjereno –  što je karakteristično za rad svih organa, pa i srca za vrijeme sna.  Ovo je neophodno kako bi  se organizmu obezbjedio neophodan odmor.
Prilikom spavanja na stomaku, vaš vrat je okrenut na stranu, pa mišići vrata nisu relaksirani, nego napeti. Ovaj položaj predstavlja veliko opterećenje za vratni dio kičmenog stuba. Zato fizijatri strogo zabranjuju spavanje na stomaku, ukoliko pacijent ima bilo kakav problem sa kičmenim stubom.
Sljedeći razlog se odnosi na žene – pritisak na grudi ne donosi ništa dobro. Tako, ukoliko stalno spavate u položaju na stomaku, za neko vrijeme će grudi izgubiti na elastičnosti. Česti su problemi i sa mlijčnim žljezdama.
Također, u položaju na stomaku vaša koža lica ne diše. Ukoliko se često probudite sa umornim izgledom lica i nakon 8h sna, spavanje na stomaku je vrlo vjerovatno krivac za to.  Pored toga, postoji opasnost da se pojave prijevremene bore na licu.
Pomoću gore navedenih informacija, lako zaključujemo da spavanje na stomaku ne pruža našem organizmu potreban odmor, a pored toga ima i brojne druge neželjene efekte.
Koji položaj tijela tokom spavanja je najzdraviji?
Spavanje na leđima pružiće vašem organizmu najveći broj benefita. Pokušajte da se naviknete da spavate isključivo u ovom položaju. On će vam jedini  pružiti zdrav san i potreban odmor, bez povećanog rizika za pojavu prijevremenih bora.  Mišići leđa su mnogo bolje razvijeni od onih na trbuhu, pa zbog toga neće doći do pritiska na organe. Također, grudni koš se tokom disanja u ovom položaju neometano širi, pa koža diše i ujutro vas očekuje blistava i odmorna.
 

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!