Sok od bobica zove jača imunitet

Sok od bobica zove jača imunitet

bobice-crna-bazga-zova
Sok od bobica zove se pravi kada su bobice sasvim zrele, a to je obično mjesec septembar. Ovaj sok ustvari nije običan sok. Sok od bobica zove se ne koristi za uživanje i osvježenje, nego zbog zdravstvenih koristi.
Ovaj sok se pije u malim količinama, jer je to ustvari prirodni lijek. Neke vrste zove imaju otrovne plodove, ako se koriste u svježem stanju. U svijetu su zabilježeni i rijetki slučajevi trovanja sokom od svježih bobica zove. Zato se bobice kuhaju i dobija se sirup.
Ako se sok upotrebljava na takav način onda je bezbijedan za upotrebu. Smatra se da se samo Sambucus nigra može koristiti u svježem stanju, ali ipak je preporuka da se bobice
kuhaju bar malo zbog lakše svarljivosti i radi poboljšanja ukusa. Kada je sezona prehlada i gripa onda je posebno dobar ovaj proizvod.

Domaći sirup od bobica zove

– 3 šolje zrelih bobica zove
– 4 šolje vode
– 1 mala kašika cimeta u prahu
– 1 mala kašika karanfilića u prahu
– 2 male kašike svježe rendanog korijena đumbira
– 1 šolja meda
U šerpu sipati bobice zove, vodu, cimet, karanfilić i đumbir, pa staviti na vatru. Kad prokuha, smanjiti temperaturu i poklopiti. Ostaviti da se kuha lagano do sat vremena. Tečnost treba da pokuha za polovinu.
Skloniti i kada se djijelimično prohladi prespite, kroz cijediljku, u činiju. Kada se još malo prohladi, da bude mlako, onda se dodaje šolja meda i dobro se izmješa sve. Zatim se sirup sipa u pripremljenu teglu ili pomoću lijevka u odgovarajuću flašicu. Čuva se u frižideru.
Uzimaju se 2 kašike dnevno za odrasle i jedna za djecu, za jačanje imuniteta. U slučaju gripa može i češće. Može i da se razmuti u čaši vode ili voćnom soku.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!