Sodijum povećava rizik od infarkta i moždanog udara

Sodijum povećava rizik od infarkta i moždanog udara

Osobe sa srčanim tegobama imaju znatno veći rizik od infarkta, moždanog udara, te smrti povezane sa srčanim oboljenjima ukoliko konzumiraju ishranu bogatu sodijumom (soli), pokazala je studija koja je pratila 30.000 ljudi tokom četiri godine.
S druge strane, i veoma mali unos sodijuma kod srčanih bolesnika, donekle povećava rizik od komplikacija, te doktori preporučuju redovan umjeren unos soli u organizam.
„Studija je pokazala da je veza između sodijuma u organizmu i potencijalnih srčanih oboljenja i komplikacija velika, te da se o količini soli koju unosimo u organizam treba dosta voditi računa“, rekao je dr Martin J. O’Donel, koji je vodio ovo istraživanje.
Studija je pokazala da su osobe koje su unosile nadprosječnu dnevnu dozu sodijuma u organizam (preko 8.000 miligrama) imale za gotovo 50 odsto veći rizik od komplikacija sa svojim srčanim oboljenjem i smrti, dok je rizik kod osoba koje su unosile premalu dozu sodijuma (ispod 2.000 miligrama) bio uvećan za 37 odsto.
S obzirom da su doktori u istraživanju proučavali samo osobe koje već imaju srčano oboljenje za sada se ovi rezultati ne mogu povezati i sa osobama koje nemaju problema sa srcem.
bhzdravlje
Izvor: CNN Health
CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS