Smrznuta je jednako zdrava, baš kao svježa hrana

Smrznuta je jednako zdrava, baš kao svježa hrana


Zamrzavanje je jedno od najstarijih i najraširenijih postupaka konzerviranja hrane, a omogućuje očuvanje okusa, teksture i nutritivnih vrijednosti hrane bolje od drugih metoda, poput sušenja, pasterizacije i sterilizacije.
Zamrzavanjem namirnica, objašnjava nutricionistica Sara Sila, onemogućuje se rast mikroorganizama te se smanjuju enzimske reakcije koje se prirodno odvijaju u namirnici, a koje dovode do gubitka kvalitete, i tako se omogućava dulje očuvanje kvalitete. Ako su namirnice pravilno zamrznute u prva 24 sata nakon berbe sadrže više vrijednih hranjivih tvari od istih namirnica koje su 24 sata stajale na zraku. Brzo propadanje zbog enzimatskog i bakterijskog djelovanja zaustavljeno je i tako ostaje 2-3 mjeseca, ovisno o vrsti i temperaturi zamrzavanja.
Ova metoda je posebno važna kad govorimo o konzerviranju sezonskih namirnica, koje su nam danas, s obzirom na moderne metode postupka zamrzavanja, dostupne tokom cijele godine, a koje, osim toga, još imaju vrlo sličnu hranjivu vrijednost kao svježe namirnice. Postupak brzog zamrzavanja tekućim dušikom danas je široko primjenjivana metoda konzerviranja namirnica, kojom se omogućuje bolje očuvanje izvorne kvalitete namirnice u usporedbi s tradicionalnim načinom zamrzavanja, koje, osim boljeg očuvanja teksture namirnice, omogućuje i bolje očuvanje njezine hranjive vrijednosti – naglašavaju stručnjaci.
 

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!