Smrt u kolijevci: kako da smanjite rizik

Smrt u kolijevci: kako da smanjite rizik


 

Smrt u kolijevci, ili sindrom iznenadne dojenačke smrti je iznenadna neočekivana smrt bebe koja je djelovala zdravo između rođenja i dvije godine starosti. Cmrt u kolijevci veoma se rijetko javlja i rizik da se to dogodi je mali.

Tačan uzrok smrti u kolijevci je nepoznat, ali postoje mjere opreza kojima možete da smanjite rizik.
Kako biste smanjili rizik od smrti u kolijevci:

 • stavite svoju bebu da spava na leđima, u kolijevku koja se nalazi u istoj sobi sa vama.
 • nemojte pušiti u trudnoći ili dozvoliti da neko puši u prostoriji gdje se nalazi vaša beba.
 • nemojte dijeliti krevet sa bebom ako ste pili alkohol, uzimali drogu ili ako ste pušač.
 • nikada ne spavajte sa bebom na kauču ili fotelji.
 • nemojte pregrijavati bebu.
 • nemojte pokrivati bebinu glavu, bebino ćebence ne treba prelaziti preko bebinih ramena.
 • položite bebu uzduž u krevetac (neka bebina stopala budu okrenuta prema dnu kolijevke ili kolica).

Dojenje

Dojenje bebe smanjuje rizik. Majčino mlijeko daje bebama sve hranjive tvari koje su potrebne za prvih šest mjeseci njihovog života i pomaže im da se zaštite od infekcije.
Prirodno je da imate pitanja ili vam je potrebna dodatna podrška kako biste uspješno dojili. Vaš ginekolog ili pedijatar vam mogu pomoći.

Položaj za spavanje

Uvijek položite bebu uzduž u krevetcu (tako da bebina stopala budu okrenuta prema dnu kolijevke ili kolica). Stavite bebu da spava na leđima, jer je kod zdravih beba koje spavaju na leđima, rizik od gušenja u snu mali.
Normalno je da se beba okreće dok spava kad napuni oko pet do šest mjeseci. U toj fazi, značajno je smanjen rizik od smrti u kolijeci.
Ako vaša beba ima manje od 5 mjeseci i vi je nađete da spava sa strane ili na stomaku, lagano je okrenite. Ali ne morate stalno da je obilazite dok spava.

Prostirka na krevetu

Dušek u krevetcu treba da bude:

 • čist,
 • čvrst,
 • ravan,
 • dobro popunjen,
 • vodootporan,
 • prekriven jednom plahtom

Koristite plahte ili laganu ćebad, ali nemojte koristiti jorgane, jastuke ili sličnu debelu posteljinu.
Kako biste spriječili da se vaša beba vrti ispod pokrivača, stavite ih tako da njihova stopala dodiruju kraj kolijevke ili kolica.
Ušuškajte ih u pokrivač tako da ne može da sklizne preko bebine glave. Stavite bebu u kolijevku prije nego što zaspi, naročito tokom prva tri mjeseca od rođenja.

Pušenje

Pušenje u trudnoći povećava rizik od smrti u kolijevci. To uključuje pasivno pušenje od partnera takođe. Najbolje je da uopšte ne pušite.
Bebe koje su izložene duhanskom dimu nakon rođena imaju povećan rizik od smrti u kolijevci. Najbolje je da ne dozvolite nikom da puši u kući. Ako pušite, nemojte dijeliti krevet sa bebom.

Temperatura

Nemojte pretopljavati bebu, jer to povećava rizik od smrti u kolijevci. Bebama može biti prevruće ako imaju previše posteljine, ili ako je soba pretopla.
Ako se vaša beba znoji ili joj je stomak vruć, skinite dio posteljine. Nemojte brinuti ako su bebine ruke i noge hladne jer je to normalno.
Zapamtite da bebi nije potrebna vruća soba. Održavajte temperaturu koja je prijatna i vama za spavanje. To je obično oko 18 stepeni Celzijusa.
Vaša beba nikada ne treba da spava sa:

 • zagrijanom flašom vode ili električnim ćebetom,
 • blizu radijatora, grijalice ili vatre, ili direktno na suncu.

Korištenje cucle

Nedavna istraživanja su pokazala da dijete koje koristi cuclu dok spava ima smanjen rizik od smrti u kolijevci.
Ako dojite bebu, nemojte joj davati cuclu sve dok ne napuni mjesec dana. Na taj način cucla neće uticati na bebinu rutinu sisanja.
Nemojte brinuti ako cucla ispada dok beba spava ili ako beba ne koristi cuclu. Ne vole sve bebe cucle. Nemojte prisiljavati bebu da uzima cuclu ako ne želi.
 
BHzdravlje.ba
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2011

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS