Smijeh olakšava bol

Smijeh olakšava bol

Da smijeh liječi i pozitivno djeluje na naš organizam, oduvijek je poznato. No da će nam olakšati podnošljivost boli, još je jedna pozitivna reakcija.
Stoga, ako se dobro nasmijete u društvu s prijateljima vaš mozak će biti pod utjecajem kemikalija koje su slične opijatima i lakše ćete podnositi bol.
Britanski znanstvenici napravili su istraživanje u kojem je jedna skupina ispitanika gledala ‘Prijatelje’ i ‘Mr. Beana’  a druga suhoparne scene golfa i dokumentarne emisije o prirodi. Znanstvenici su za to vrijeme proučavali njihovu razinu tolerancije boli.
Rezultati su vrlo zanimljivi. Samo 15 minuta smijeha povećalo je prag tolerancije boli za oko 10%. Za razliku od toga, gledanje ozbiljnih ili neutralnih isječaka nije utjecalo na podnošljivost boli.
No postoji i jedan ključni faktor, za takvo olakšavanje boli, smijeh mora biti onaj kod kojeg dolazi do opuštanja, stiskanja očiju i trbušnih mišića. Obično hihotanje nema tako blagotvorne učinke.
Prilikom smijanja otpuštaju se određene količine endorfina (hormona sreće) jer dolazi do spontanog mišićnog napora koji se ponavlja a koji je posljedica izdisanja bez prethodnog udisanja. Taj napor nas iscrpljuje i zbog toga se otpušta endorfin.
bhzdravlje
Izvor: dnevnik.hr
CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!