Smanjite rizik od dijabetesa


 

Postoje dva tipa dijabetesa – tip 1 i tip 2. Dijabetes tip 2 je rasprostranjeniji i često se povezuje sa gojaznošću. To znači da postoje koraci koje možete poduzeti kako bi smanjili rizik or ove bolesti.

Dijabetes tip 1 se ne povezuje sa gojaznošću. Kod ove bolesti ćelije koje proizvode insulin u tijelu bivaju oštećene iz za sad nepoznatih razloga. Ne postoje promjene u životnim navikama koje koje mogu smanjiti rizik od dijabetesa tipa 1.
Međutim skoro 90 odsto ljudi sa dijabetesom boluju od tipa 2 ove bolesti. Ukoliko održavate normalnu tjelesnu težinu možete znatno smanjiti rizik od ove bolesti.

Dijabetes i tjelesna težina

Ukoliko ste gojazni spadate u rizičnu grupu za dobijanje ove bolesti. Možete saznati da li ste gojazni tako što ćete izračunati indeks tjelesne mase (BMI).
BMI nije jedini način da saznate da li ste gojazni. Obim struka je takođe dobar način da otkrijete dali ste gojazni.
Za žene obim struka veći od 80 cm znači da spadate u rizičnu grupu, dok su kod muškaraca u riziku oni koji imaju obim struka veći od 94 cm. Ukoliko izgubite višak kilograma znatno smanjujete rizik od dijabetesa tipa 2.
Zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost su ključ zdrave i normalne tjelesne težine, ali to ne znači dam orate ići na rigorozne dijete i provoditi sate svaki dan u teretanama.
Više informacija o pravilnoj ishrani i zdravim načinima za skidanje viška kilograma možete naći u našim rubrikama Ishrana i Kontrola tjelesne težine.

Ostali faktori rizika

Postoji nekoliko ključnih koji, pored prekomjerne tjelesne težine povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2. U rizčnu grupu spadaju:

  • osobe koje imaju bliskog rođaka koji pati od dijabetesa tipa 2 (roditelj, brat ili sestra)
  • žene  koje imaju sindrom policističkih jajnika (naročito ukoliko su uz to i gojazne)
  • žene koje imaju gestacijski dijabetes (dijabetes koji traje tokom trudnoće)
  • osobe koje imaju poremećen nivo glikemije (nivo glukoze u krvi) ili poremećenu toleranciju glukoze

Ukoliko imate neki od ovih rizičnih faktora veoma je važno da održavate zdravu tjelesnu težinu kako bi izbjegli dodatni rizik od dijabetesa tipa 2.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2011

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS