Simptomi upale uha kod djece

Simptomi upale uha kod djece

beba-place
Upala uha kod djece je vrlo bolna, a kod malih beba ju je još uz to vrlo teško prepoznati. Simptome upale uha ćete prepoznati tako što dijete ima povišenu temperaturu, kašlje, curi mu nos i ima bolove u uhu. Može se dogoditi da dijete odbija mlijeko kod sisanja, jer ne može gutati pa mu sisanje i gutanje postaje bolno.
Upala uha se često javlja kod beba i to najviše zimi. Kod bilo koje prehlade postoji mogućnost da vaše dijete dobije upalu uha. Prehlada može prouzročiti upalu srednjeg uha, jer postoji velika mogućnost da je u uhu ostala voda, a voda je idealna za množenje bakterija i glavni je uzročnik mnogih upala.
Ako kod djeteta primijetite povišenu tjelesnu temperaturu, to je znak da se njegovo tijelo samo počelo boriti protiv upale. Kod malih beba imunološki sustav je znatno slab, osobito u prvim danima što može privući mnoge bolesti, a među njima i upalu uha. Drugi mogući razlog upale uha je Eustahijeva cijev koja je kod djece znatno kraća i šira nego kod odraslih. Pošto je kraća i šira olakšan je ulazak bakterija kroz nosno – ždrijelne šupljine. Kod djece dužina Eustahijeve cijevi je jedan centimetar i položena je vodoravno, dok kod odraslih je oko četiri centimetara i nalazi se u okomitom položaju.

Ako sumnjate na upalu uha, svakako se odmah javite ljekaru, a on će vam ako je potrebno propisati antibiotik. Prve znakove poboljšanja ćete primijetiti kroz nekoliko dana. Ako ne dođe do poboljšanja to može ukazivati na ozbiljnije infekcije uha koje mogu kulminirati oštećenjem sluha.
Ako je beba starija od 3 mjeseca smije joj se davati paracetamol kako bi smanjili povišenu tjelesnu temperaturu i bolove, no samo uz dopuštenje ljekara. Dajte djetetu što više tekućine, a ako ga dojite dajte mu jesti što češće. Ako ne dojite obvezno mu dajte vode uz svaki obrok kako dijete ne bi dehidriralo.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!