Simptomi policističnih jajnika

Simptomi policističnih jajnika

 rak-jajnici

Policistični jajnici su stanje koje pogađa sve više žena baš kao i problemi u radu štitnjače. Je li problem u možda u genetici, nije sigurno, ali očito je obzirom na broj da bi sve više žena trebalo otići na kontrolu i provjeriti nalaze li se u toj skupini.
Što su policistični jajnici? To je bolest ili stanje koje obuhvaća velik broj žena, a pored toga što može dovesti do problema s menstruacijom, ujedno dovode do poremećenog stanja u radu hormona. Neke bi žene mogle zbog toga imati problema sa izgledom, a ako se ne liječi na vrijeme i ozbiljnijih problema koji mogu dovesti do srčanih komplikacija, a kod nekih i dijabetesa.
Važno je na vrijeme uočiti simptome kako bi što prije mogli reagirati i počeli se liječiti da ne dođe do ozbiljnijih komplikacija. Među najčešćim simptomima su poteškoće u plodnosti, prištići, pojačana dlakavost na određenim dijelovima tijela i depresija.
Primijetite li spomenute promjene na tijelu od kojih neke mogu biti izraženije, to ne znači da treba paničariti. Potrebno je otići kod liječnika koji će vas uputiti specijalistu nakon čega ćete dobiti terapiju. Možda će vas uputiti na još neke preglede, ali sve kako bi se što bolje odredio način liječenja.
Ponekad se stanje može otkriti tijekom redovnog ultrazvučnog pregleda kod ginekologa, kada je moguće uočiti drugačiji izgled jajnika koji pomalo podsjeća na biser.

Policistični jajnici se obično javljaju u vrijeme kada nastupi prva menstruacija, a može se dogoditi i u odrasloj dobi, odnosno bilo kada za vrijeme reproduktivne dobi. Doktori su mišljenja kako većina žena koja ne može zatrudnjeti ima PCO (sindrom policističnih jajnika). Radi se o skupini žena koje imaju neredovite cikluse te masnu kožu.
Što se može dogoditi ako se ne počne s liječenjem na vrijeme? Ukoliko se određeni znakovi ignoriraju i ne poduzme ništa po pitanju liječenja, moguće je da će doći do ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija. Pored srčanih problema ne treba zaboraviti na anemiju, prekomjernu težinu, češće spontane pobačaje, ali i veći rizik od raka jajnika.
Dobro je odlaziti na redovite preglede i tako ne dozvoliti ugrožavanje zdravlja koje uvijek treba biti na prvom mjestu. Sindrom PCO-a je prisutan cijeli život i zato mu treba pristupiti ozbiljno.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS