Simptomi koji nas preplaše, a uglavnom su bezazleni

Ako surfate internetom zbog svake promjene koju uočite na tijelu, vrlo vjerojatno ćete biti uvjereni da patite od neke opake bolesti. Cyberhondrija, odnosno hipohondrija potaknuta webom može vas samo izludjeti.
Stručnjaci su raskrinkali neke od simptoma koji nam djeluju zastrašujuće, ali su u većini slučajeva bezazleni. Ističu i kad je vrijeme za posjet liječniku.
 
 

Pucketanje zglobova

Istezanje, pomicanje, pa čak i obična šetanja mogu dovesti do pucketanja zglobova u koljenima, ramenima ili leđima. ‘Koliko god zvučalo grozno, obično nema razloga za brigu’, kaže fizijatrica Jessica Matthews.
Naime, tekućina u zglobovima (koja djeluje kao mazivo) sadrži otopljene plinove, poput kisika, ugljičnog dioksida i dušika. ‘Promjena pritiska unutar zgloba dovodi do prskanja mjehurića, što stvara zvuk pucketanja.’

Podrhtavanje mišića tijekom vježbanja

Nove vježbe ili povećanje intenziteta može dovesti do podrhtavanja mišića. ‘Ne morate se brinuti, vaša se mišićna vlakna moraju uskladiti’, kaže Matthews. Do podrhtavanja dolazi kad su mišići na granici izdržljivosti, a smanjit će se kad se priviknete na nove vježbe. Podrhtavanje može izazvati i dehidracija.

Titranje očnog kapka

‘Titranje očnog kapka može biti neugodno, ali je riječ o bezopasnom stanju koje se naziva miokimija’, kaže oftalmologica dr. Sandy T. Feldman. Poput titranja bilo kojeg drugog mišića, obično je povezano sa stresom ili umorom. Previše kofeina, droge ili alkohola te previše vremena za računalom mogu dovesti do titranja očnog kapka.
Ako je u pitanju zamor očiju, dioptrijske naočale mogu donijeti olakšanje. Možete pokušati i s antihistaminicima.

Nakupine na koži

Fibrome, male dobroćudne promjene na koži građene od vezivnog tkiva, ljudi često mijenjaju s bradavicama. ‘Riječ je o manjim benignim tumorima’, objašnjava dermatologica dr. Debra Jaliman. Muškarci i žene jednako su skloni pojavi fibroma, dok pretilost i trudnoća povećavaju njihovu učestalost.
Posjetite doktora ako oko njih primijetite iznenadni osip jer on može biti naznaka raka debelog crijeva.

Podrhtavanje ruku

Ako primijetite da vam se ruke tresu dok podižete čašu, ali ne i dok su opuštene, ne paničarite. Imate bezopasan esencijalni tremor. ‘Esencijalni tremor ograničen je samo na drhtanje bez drugih neuroloških simptoma’, objašnjava neurolog Eric Ahlskog. Tipično, esencijalni tremor događa se na rukama kad držite vilicu, nož ili žlicu, dok se tremor uzrokovan Parkinsonovom bolešću događa i kad ste opušteni, kad vam je ruka položena na krevet ili naslonjač. Esencijalni tremor može utjecati i na glas ili glavu, a potiče ga adrenalin, pa uzbuđenje ili bijes mogu pogoršati simptome.
Posjetite liječnika ako podrhtavanja postanu ozbiljnija ili ako ih prate drugi neurološki simptomi, poput promjena u govoru.

Okomite udubine na noktima

‘Udubine na noktima, sićušne linije koje se protežu od kožice do vrha nokta, slične su borama na licu’, kaže dermatologica Jaliman. One se pojavljuju s godinama i nisu znak bilo kakvog zdravstvenog stanja.

Očni ‘plutači’

Točkice koje plutaju u vidnom polju često se javljaju kod kratkovidnih osoba i obično nisu razlog za zabrinutost, osim ako se ne pojave iznenada. ‘Ove točkice obično su povezane s promjenama usred starenja u želatinastoj tvari oka (staklovina)’, kaže oftalmologica Feldman.
Točkice se pojavljuju kada staklovina odeblja i skupi se, što se događa u srednjoj dobi. ‘Plutači’ se mogu pojaviti u obliku točkica, valovitih linija, paučine ili krugova, a postaju izraženiji kad se gledaju na jednobojnoj pozadini, poput bijelog zida.

Popucale kapilare u očima

Crvene mrlje na bjeloočnici izgledaju kao da ste se udarili u oko, ali ako ih nemate često, nisu razlog za zabrinutost. Mogu nastati kao posljedica prejakog trljanja očiju, jakog kihanja, naprezanja kod odlaska na toalet. No, ako vam kapilare pucaju učestalo, javite se liječniku jer to može biti posljedica povišenog krvnog tlaka u očima.

Krvarenje iz nosa

‘Vidjeti krv na maramici u koju ste ispuhali nos može biti zastrašujuće, ali nije ništa ozbiljno’, kaže otorinolaringolog dr. Murray Grossan. Nos je prepun žilica koje lako pucaju i krvare. Hladan i suh zrak koji prolazi kroz nosnice još ih više suši. Lijekovi za zgrušavanje krvi i aspirin mogu samo pogoršati krvarenje iz nosa. Suhoću spriječite hidratantnim gelom za lakše disanje ili sprejom na bazi morske vode.
Liječniku otiđite ako toliko krvarite da umjesto maramice morate uzeti ručnik ili ako krvarenja traju dulje od tjedan dana, kaže Grossan.

Izvor : Magazin.hr
CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!