Simptomi koje često zanemarujemo, a trebalo bi da trčimo kod doktora

Simptomi koje često zanemarujemo, a trebalo bi da trčimo kod doktora

107999_simptomi_630x0
Koja se žena ne bi oduševila da joj vaga pokaže da je smršala, a da se pritom nije uopšte trudila. Ali, da li ste znali da ovo može da bude prvi simptom jedne podmukle bolesti?
Iznenadan gubitak kilaže
Jedno od prvih pitanja koja će vam doktor postaviti na sistematskom pregledu jeste “Da li ste u skorije vreme izgubili na kilaži?” On to ne pita jer želi da vam kaže kako je krajnje vrijeme da se bacite na dijetu, već ima više nego dobar razlog – jer, iznenadan gubitak na kilaži jedan je od prvih signala dijabetesa. Naglo mršavljenje, a da pritom niste promjenili način ishrane ili vježbanja, može da bude i znak depresije, a isto važi i za naglo gojenje.
Ipak, bitno je naglasiti da se ovo ne odnosi na manji gubitak kilograma. Ako ste, na primjer, za mjesec dana skinuli jedan kilogram, to nije znak za uzbunu. Ali, ukoliko ste lakši za 5 kilograma, vrijeme je da posjetite ljekara.
 
Bol u stomaku
Bol u stomaku može da znači da imate čir na želucu, karcinom, gastritis, probleme s srcem ili pankreatitis. Bol u stomaku takođe može da znači i da ste jednostavno pojeli nešto što vam baš ne prija. Dakle, bol u stomaku je prilično komplikovana stvar za dijagnostiku. Zato postoji dobro pravilo – ukoliko bol traje duže od tri dana, pravac kod doktora. I obavezno obratite pažnju na to gdje vas tačno boli, da li je reč o grčevima ili probadajućem bolu, da li se širi, šeta ili reflektuje na neki drugi dio tijela i da li vam se javljaju neki drugi simptomi (mučnina, povraćanje, dijareja, temperatura).
Nemate daha
Ne možete da ste poponete na drugi sprat stepenicama a da pritom vaša pluća ne požele da iskoče iz grudnog koša? Kao i sa bolom u stomaku, ovo može da bude ništa – ili svašta. Mladi, zdravi ljudi bi generalno trebalo da budu u stanju da se penju uz stepenice, hodaju i pričaju u isto vrijeme, a da se ne zadišu preterano – a ukoliko vama to zvuči kao nemoguća misija, vjerovatno ste totalno ispali iz kondicije. Trebalo bi odmah da krenete sa treningom, a ukoliko vam se pored nedostatka daha javljaju i drugi simptomi (bolovi u grudnom košu, naticanje nogu i ruku, trnjenje ekstremiteta, temperatura…) obavezno se javite doktoru.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!