Simptomi i liječenje paraplegije

radionica 2
Kada dođe do potpune oduzetosti tijela, znači da je nastupila bolest paraplegija, koje je uzrokovana ozljedom leđne moždine. Ukoliko dođe do ozljede živaca na kraju leđne moždine ili bilo kojeg dijela leđne moždine, uzrokovat će se i trajne promjene u osjetima, snazi, kao i drugim tjelesnim funkcijama.
Do paraplegije dolazi zbog oštećenja kralježnice, diskova kralježnice, ligamenata ili same leđne moždine. Kada dođe do iznenadnog traumatskog udarca, rezultira se iskakanjem kralježaka, lomom ili gnječenjem kralježaka.
Ukoliko je došlo do netraumatske ozljede leđne moždine, uzrokovati ju može rak, infekcija, artritis ili degeneracija diska kralježnice.Najčešći uzroci zbog kojih dolazi do ozljede kralježnice su pad, sportske aktivnosti, rak, osteoporoza, artritis, upala leđne moždine, prometna nesreća, tučnjava, posljedica nasilja i alkoholizam.Hoće li osoba nakon ozljede leđne moždine moći kontrolirati svoje udove, ovisi o težini i mjestu ozljede. Ozbiljnost se dijeli na potpunu i nepotpunu ozljedu.
Postoje i hitni simptomi paraplegije, a to su paraliza bilo kojeg dijela tijela, slabost, nekoordiniranost, nemogućnost kontroliranja male i velike nužde, otežano disanje nakon ozljede, pritisak u glavi ili vratu, ekstremna bol u leđima, trnci, utrnulost, gubitak osjeta u rukama, stopalima ili prstima, te poteškoće u hodanju i ravnoteži.
Ukoliko dođe do ozljede leđne moždine, vrijeme koje prođe između ozljede i početka liječenja može biti presudno za oporavak.

Nikada se nakon oštećenja leđna moždina ne može vratiti u prvobitno stanje, no postoje lijekovi i proteze koji mogu poboljšati funkciju živaca ili pospješiti regeneraciju živčanih stanica, koje nastaju nakon ozljede.
Nakon što dođe do ozljede leđne moždine, usredotočuje se na osnaživanje osoba i sprječavanje daljnjih ozljeda, kako bi se osoba mogla vratiti u produktivan i aktivan život.
Ukoliko do ozljede dođe zbog prometne nesreće, vrlo je važno da se osobi pruži hitna medicinska pomoć, kako bi se smanjio učinak ozljede. Ponekad je potrebna i operacija kako bi se kralježnica stabilizirala, te kako bi se spriječila moguća deformacija i buduća bol.Važno je da pacijent u tim trenucima ima podršku od članova obitelji i prijatelja kako bi se što prije mogao prilagoditi novom načinu života i naučiti nositi se s promjenom,koja će uveliko uticati na njegov život.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!