Simptomi autizma kod djece

Simptomi autizma kod djece

simptomi-autizma
Jedna od težih smetnji u razvoju djeteta je autizam, koji se javlja u ranom djetinjstvu, najčešće prije treće godine. Ozbiljnost se kao i simptomi autizma razlikuju, no bilo koji oblik ove bolesti utječe na djetetovu sposobnost interakcije i komunikacije s drugima.
U stalnom je porastu broj djece oboljele od autizma, a nažalost ne postoji lijek za njegovo liječenje. No autizam se ipak može intenzivno vrlo rano liječiti, što će napraviti veliku razliku u kvaliteti života djeteta. Djeca oboljela od autizma imaju poteškoće s ponašanjem, socijalnom interakcijom i komunikacijom. Ozbiljnost i simptomi autizma se uvelike razlikuju, pa tako svako dijete ima različite vještine, te djeluje različito.
Ona djeca koja boluju od teškom autizma imaju potpunu nemogućnost interakcije i komunikacije, te su njihove poteškoće vrlo izražene. Već se u ranom djetinjstvu mogu pokazati znakovi autizma, ali kod neke djece se razvoj normalno odvija godinama, te se samo odjednom pojavi agresija ili povučenost, a ponekad se čak i gube stečene kompetencije.
Najčešći simptomi autizma su slab kontakt očima, opiranje držanju i maženju, izbjegavanje igre s drugom djecom i povlačenje u vlastiti svijet, ne odazivanje na svoje ime, ponekad ne čuju, nesvjesnost tuđih osjećaja i ne traženje pomoći onda kada je potrebna.

Ukoliko je smanjena sposobnost komunikacije dijete gubi prethodnu stečenu sposobnost za izgovaranje rečenica ili riječi, govori neuobičajenim ritmom ili tonom, ponavlja fraze ili riječi te ne razumije njihov značaj, odgađa odgovore ili ne razgovara uopće, izbjegava kontakt očima, ne može započeti razgovor s drugim djetetom i ne razumije jednostavne upute ili pitanja.
Kod poteškoća u ponašanju dijete razvija određene rituale ili rutine, te intenzivno reagira na svaku promjenu, fascinirano je detaljima objekta, ima neobične navike u prehrani, ponavljanje pokreta kao što su zamahivanje rukom ili ljuljanje, neprestano kretanje, osjetljivost na dodir, svjetlost ili zvuk, često samoozljeđivanje lupanjem glave o zid ili krevet.
Potrebno je pratiti ima li dijete neko od simptoma kako bi se s njim uputili na pravo mjesto gdje će dobiti potrebnu pomoć i vas kao roditelje pripremiti kako da se najbolje nosite s postavljenom dijagnozom i kako da najbolje pomognete svom djetetu. Važno je reagirati na vrijeme.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!