Sigurnost djece tokom ljeta

Koliko je važno biti spreman na potencijalne opasnosti kojima mala djeca mogu biti izložena tokom ljeta, toliko je važno i dopustiti im da se zabavljaju. Ovdje možete pronaći savjete kako da postignete oboje.

U ljetnom periodu djeca uživaju u mnogim aktivnostima van kuće. Naravno, morate voditi računa o sigurnosti vašeg djeteta. Međutim briga o sigurnosti vašeg djeteta, ne smije biti razlog da spriječite dijete da uživa u aktivnostima.

Novo okruženje

Ukoliko idete u posjetu rođacima ili prijateljima, njihovo dvorište može za vaše dijete predstavljati opasnost, jer je to za njega nepoznato područje.
Djeca vole da istražuju novu sredinu, tako da morate voditi računa da ih ne puštate da se mnogo udaljavaju. Zamolite domaćina da lijekove i proizvode za čišćenje ostavi negdje na sigurno mjesto.
Provjerite ima li u dvorištu potencijalnih opasnosti kao što su alati, ribnjaci, bare i bačve za vodu.
Roštiljanje je zabavno, ali može biti opasno za djecu. Provjerite da li je roštilj ispravan i ne koristite benzin kako biste ga upalili. Vodite računa da se djeca previše ne približavaju roštilju.
Savjeti za zaštitu djece od sunca

  • Koristite preparate za sunčanje čiji je zaštitni faktor 15 ili više.
  • Neka uvijek nose majicu i šešir.
  • Neka borave u hladu u periodu od 11 do 16 sati  kada je djelovanje sunčanih zraka najjače.

Budite oprezni u blizini vode

Voda fascinira malu djecu. U vodi može biti jako zabavno, ali isto tako se u njoj mogu utopiti čak i odrasli ljudi.
Dijete se može utopiti u vodi čak i pod najboljim nadzorom. Dovoljan je samo trenutak nepažnje da se to desi. Do utapanja dolazi obično nakon tri minute pod vodom.
Svaki dan ispraznite bazen nakon što je vaše dijete prestalo da se igra u  njemu. Slučajna utapanja se najčešće dešavaju ako se dijete udalji od roditelja ili ako se igra blizu vode.
Morate uvijek biti na udaljenosti sa koje možete djelovati. Mala djeca mogu jednostavno da padnu u vodu. Oni vas tad ne mogu zvati upomoć.

Bazeni, vile i hoteli

Kada dođete negdje na ljetovanje najprije provjerite ima li u blizini kakvih opasosti za vaše dijete kao što su bazen, balkon (provjerite može li malo dijete proći između rešetaka) i požarne stepenice.
Mala djeca uvijek moraju biti pod nadzorom. Kada dijete napuni pet godina, možete mu početi objašnjavati šta je za njega opasno, ali ga i dalje morate držati pod nadozrom.
Razmislite o tome jeste li sposobni da pružite pomoć svom djetetu ako dođe do nesreće. Možda bi mogli upisati  kurs prve pomoći.

Rezervacija smještaja

Prije rezervacije smještaja, raspitajte se kakva su pogodnosti za djecu. Ukoliko se smještaj za djecu ne plaća, vjerovatno neće biti ni nekih zanimljivih sadržaja za njih.
Vrlo je važno da obavite rezervaciju smještaja unaprijed, jer tada možete pitati sve što vas zanima.
Ako tražite smještaj na dan odlaska, može se desiti da dođete u hotel u kojem postoji opasan bazen ili je plaža nepristupačna itd. U tom slučaju nećete se moći opustiti na odmoru jer ćete stalno brinuti o sigurnosti vaše djece.

Sigurnosna lista za provjeru

Imajte na umu ove savjete o sigurnosti ukoliko posjećujete područje u kojem ima vode u blizini:

  • Pregledajte ima li kakvih opasnosti oko bazena, na plaži, pored jezera ili rijeke, kao i gdje se nalazi i da li je dostpuna oprema za pomoć.
  • Raspitajte se ima li spasilaca na dužnosti. Zapamtite da čuvar bazena nije isto što i spasilac.
  • Čitajte pažljivo uputstva o sigurnosti na plažama i raspitajte se o tome koje je područje najsigurnije za plivanje.
  • Raspitajte se da li postoje opasne struje ili plima.
  • Vodite računa da dijete ne može bez nadzora izaći vani, noročito ujutro prije nego što se probudite.

Izvor: nhs.uk
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS