Šest zdravih navika u slučaju inkontinencije

Šest zdravih navika u slučaju inkontinencije

ooo
Jeste li znali da vam neke vježbe – od vježbi za mišiće karličnog dna do treniranja kontroliranja mjehura – mogu pomoći pri jačanju vaših mišića i smanjenju inkontinencije? U nastavku su navedene vježbe za poboljšanje preaktivnog mjehura i smanjenja učinka inkontinencije na vaš život.

  1. Vježbe za mišiće zdjeličnog dna

Ove vježbe jačaju mišiće zdjeličnog dna i korisne su za poboljšanje nadzora mjehura i za žene i za muškarce. Mišići zdjeličnog dna sloj su mišića koji se rasteže od stidnice do trtice i podupire mjehur, crijeva i maternicu. Mišiće karličnog dna jačate redovitim izvođenjem vježbi koje su prikazane na ovoj snimci fizioterapeutkinje Michelle Kenway. Vježbe ne zahtijevaju korištenje nikakvih specijalnih pomagala i možete ih izvoditi sjedeći, stojeći ili ležeći.

  1. Trening za mjehur

Osim Kegelovih vježbi i vježbi za jačanje zdjeličnog dna možete se naučiti odolijevanju potrebi za mokrenjem ako trenirate svoj mjehur. To uključuje odgađanje mokrenja do zadnjeg mogućeg trenutka. Iako vam se u početku to može učiniti neugodnim, trening s vremenom postaje sve lakši i pomaže vam naviknuti mjehur na duže vremenske razmake između mokrenja.

  1. Električna stimulacija

Za jačanje mišića karličnog dna možete koristiti i električnu stimulaciju. Pri tome za stezanje mišića zdjeličnog dna koristite električni uređaj koji s vremenom povećava vaš mišićni tonus. Prema istraživanjima objavljenima u časopisu Urology, električna je stimulacija „učinkovito i vrlo podnošljivo liječenje preaktivnog mjehura“.

  1. Pilates

Pilates je niskointenzivan način vježbanja koji pomaže pri rehabilitaciji mišića karličnog dna. Postoji nekoliko pilates vježbi koje na siguran način osiguravaju aktivnost mišića karličnog dna. U njih ubrajamo ispadni korak, čučnjeve, bočno podizanje koljena i kruženje nogom u bočnom položaju. Prije početka vježbanja savjetujte se s certificiranim instruktorom pilatesa.

  1. Hodanje

Hodanje je nježna vježba koja pripomaže stimulaciji peristaltike i sprečavanja zastajanja urina i zatvora (što može bespotrebno opteretiti vaš mjehur i prouzrokovati preljevnu inkontinenciju). Unatoč tome pametno je izbjegavati visokointenzivne vježbe kao što su trčanje i aerobika, koje mogu opteretiti mišiće karličnog dna.

  1. Zdrava prehrana

Na kraju, ali ne najmanje važna, je i zdrava prehrana. Prehrana na biljnoj osnovi s visokim stupnjem unošenja fibrina morala bi biti dio svakodnevnog programa vježbi protiv inkontinencije. Ako imate višak kilograma, suvišna težina može oslabiti mišiće zdjeličnog dna i dovesti do inkontinencije. U brojnim slučajevima odluka o zdravijem načinu prehrane smanjuje simptome inkontinencije ili ih u potpunosti uklanja.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!