SAVJETI: Seks u trudnoći

SAVJETI: Seks u trudnoći

Zbog povećanja nivoa hormona tokom trudnoće zainteresovaniji ste za seksualne odnose, imate povećano vaginalno lučenje, te povećanu osjetljivost genitalnog područja i grudi. Neke žene u trudnoći po prvi put dožive orgazam i multi-orgazme.

Dijete je sigurno

U normalnoj trudnoći seksualni odnos i orgazam su prihvatljivi i poželjni dok god ženi prija. Briga hoće li seksulani odnosi štetiti bebi ili možda nanjeti bol ili nelagodu partnerici nije realna jer je dijete zaštićeno.
Ovo ne važi za problematične trudnoće (otvoren grlić maternice, rizik od spontanog pobačaja…) U ovim slučajevima se preporučuje izbjegavanje seksualnog odnosa, ali to ne isključuje intiman odnos i razmjenu nježnosti.
Ukoliko vam je doktor zabranio seksulane odnose penetracijom, proširite horizonte. Možda ćete se poželjeti međusobno masirati, masturbirati zajedno ili uživati u oralnom seksu.

Prednosti seksa u trudnoći

Seks i orgazam u urednoj trudnoći zapravo može biti koristan i za vas i za bebu.
Prilikom seksulanog odnosa trudnica vježba mišiće zdjelice, što je dobra priprema za porod, a prilikom orgazma oslobađa se endorfin, koji putem krvi zahvata i dijete. Endorfin je hormon koji pomaže u oslobađanju od boli, a zovemo ga još i “hormon sreće”, jer postiže da se osjećamo sretno i opušteno.
To što ste trudni ne znači da niste privlačni. Mnogi muškarci će tijelo svoje partnerice u trudnoći smatrati još ljepšim i poželjnijim, povećane, putene Vaše grudi, zaobljen trbuh, bezbrižnost zbog nepotrebne kontracepcije, novi načini zadovoljstva, otkrivanje novih položaja i sl. Potrudite se da doprinesete ovakvoj “atmosferi”. Nemojte se zapuštati, njegujte sebe i svoj libido.

Nemate seksualnu želju?

Neke žene osjećaju gubitak želje i motivacije za seksulanim odnosima tokom cijele trudnoće. Razlozi mogu biti strah od povrede djeteta ili pobačaja, vrtoglavice i mučnine u prvom trimestru, nezadovoljstvo svojom veličinom i preokupacija nadolazećim porodom u trećem trimestru i sl. Biće trenutaka kada ćete možda u potpunosti izgubiti interes za seksualne odnose, posebno u prvim i posljednjim sedmicama.
U svakom slučaju pokušajte ostvariti otvorenu komunikaciju s partnerom i razgovarajte o svojim potrebama za intimnošću. Vaše potrebe i osjećaji tokom trudnoće će se mijenjati, pa recite partneru što vam odgovara u određenom trenutku.
Autor: Irena Spasojević, dipl.psiholog, KBT psihoterapeut pod supervizijom

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!