Seks sputavaju najmasovnije bolesti

Seks sputavaju najmasovnije bolesti

U najmanje 80 odsto slučajeva erektilna disfunkcija je posljedica zdravstvenog stanja muškaraca. Sa problemom ED najčešće se suočavaju oboljeli od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa

seks


Erektilna difunkcija se često povezuje sa stresom, umorom, neraspoloženjem, ali je uzrok zapravo samo u 10 do 20 posto slučajeva psihološke prirode, a u svim ostalim je posljedica fizičkog ili zdravstvenog stanja. Zato ljekari često i kažu da je penis “toplomer” za opšte stanje zdravlja muškaraca.
Statistika pokazuje da čak 52 posto muškaraca nakon četrdesete godine doživi erektilnu disfunkciju. Iako je ED široko rasprostranjen i zabrinjavajući problem sredovječnih muškaraca, problem nije rijedak ni kod mlađih muškaraca, koji doživljavaju erektilnu disfunkciju uglavnom zbog psiholoških faktora. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da samo jedan od 10 muškaraca traži liječenje ili liječi ovaj problem.
– Bilo koja vrsta stida ili straha od odlaska ljekaru je nepotrebna, pošto je seksualna aktivnost jedna od osnovnih ljudskih potreba i važan je faktor za naše zdravlje i raspoloženje – kaže za “Novosti” profesor dr Aleksandar Vuksanović, urolog Klinike za urologiju i nefrologiju Kliničkog centra Srbije. – To je, također, i stav Svjetske zdravstvene organizacije. Druga važna činjenica je da erektilna disfunkcija može biti izlječena u čak 95 odsto slučajeva.
Erektilna disfunkcija je nemogućnost postizanja ili očuvanja erekcije dovoljno za zadovoljavajuću seksualnu aktivnost. Drugim riječima, penis ne postaje dovoljno čvrst da bi omogućio muškarcima da imaju odnos. Erekcija je kompleksan proces koji uključuje promjene u mišićima, nervima i krvnim sudovima penisa. To znači da se ED dešava zato što nedovoljno krvi ulazi ili ostaje u penisu da bi održalo erekciju.
erektilna-disfunkcija
– ED nije normalan dio starenja, kao što mnogi ljudi misle – kaže prof. Vuksanović. – Čak i u zrelim godinama muškarci bi trebalo da su sposobni da imaju erekciju. Dakle, ako ne postoje ozbiljni zdravstveni problemi, parovi bi trebalo da uživaju u svom seksualnom životu i u zrelim godinama. Činjenica je, međutim, da muškarci koji doživljavaju erektilnu disfunkciju zbog drugih bolesti, recimo, kardiovaskularnih ili dijabetesa mogu, također, da imaju psihološku reakciju na nju. Erektilna disfunkcija može da uznemiri muškarce dok se konstantno suočavaju sa strahom da će se njihove neuspješne erekcije ponavljati u budućnosti.
Tako oni, kaže profesor Vuksanović, ulaze u začarani krug i njihova uznemirenost samo postaje dublja. Obično je praćena i osjećajem sramote, koji je u najvećem broju slučajeva potisnut u podsvijest. Erektilni problemi koji su izazvani psihološkim faktorima, pak, mogu da se jave zbog depresije, anksioznosti, stresa, straha od neuspjeha u seksu, konflikta u partnerskim odnosima i, takođe, zbog nedostatka seksualnog iskustva.
– Kada muškarac poveri svoj problem sa erekcijom doktoru, treba da očekuje neka pitanja o pokazateljima njegovog opšteg zdravstvenog stanja: visok krvni pritisak, visok nivo holesterola ili visok nivo šećera u krvi, pošto je erektilna disfunkcija često rani signal kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa – objašnjava profesor Vuksanović. – Ljekari prvo predlažu manje agresivne tretmane, što podrazumijeva tablete. Iako se lijekovi za ED kupuju, dostupni su samo na ljekarski recept. To znači da muškarci koji hoće da riješe problem sa ED moraju da posjete ljekara koji će im propisati odgovarajuću terapiju. Sve druge opcije koje su dostupne na tržištu, koje se kupuju bez ljekarskog recepta, čak i ako se prodaju u apotekama, samo su dodaci ishrani, a ne lijekovi. Zato nikad ne treba počinjati liječenje na svoju ruku, nego isključivo po preporuci i pod nadzorom ljekara.
Nekad samo zdrav način života može da poboljša seksualni život. Tako je jedna od studija pokazala da su samo gubitak težine i vježbanje poboljšali erektilnu fukciju.
OŠTEĆENjA NERAVA
Polovina muškaraca sa dugotrajnim dijabetesom ima povremenu ili čak redovnu erektilnu disfunkciju. Studije su potvrdile da pacijenti sa dijabetesom imaju četiri puta veću šansu da dožive erektilnu disfunkciju i ona se javlja pet do deset godina prije nego erektilna disfunkcija kod zdravih muškaraca. Za ovo postoji više razloga, ipak najvažniji su povezani sa efektima povišenog šećera u krvi: oštećenja nerva, erektilnog tkiva i malih krvnih sudova, ali i oštećenja na drugim tkivima u tijelu. Oštećenja nerava mogu izazvati manje osjetljiv penis i smanjiti senzitivnost na signale koji iz mozga dolaze do penisa, otežavajući postizanje i održavanje erekcije. Kada je erektilno tkivo oštećeno, mišići ne mogu pravilno da se opuste i penis u erekciji ne može da se pravilno napuni krvlju.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!