SEKS NA PLAŽI: Evo na šta bi trebalo obratiti pažnju

SEKS NA PLAŽI: Evo na šta bi trebalo obratiti pažnju

Otkrivamo koje su najveće opasnosti koje vrebaju u ljetnim seksi akcijama.

Bakterije i virusi, polne bolesti, depresija, nemir, razvodi, dugovi… Ginekološke i psihoterapeutske ordinacije prepune su očajnih pacijenata. Dijagnoza ima na stotine, a uzrok je jedan.
Vruće ljetne noći, alkohol i nebriga izrasli su u požudu i “natjerali ih” na seks. Ne na seks s djevojkom, dečkom, mužem ili ženom već na promiskuitet. Svake noći novi partner, seks u moru, na plaži i gradskim klupama, nove poze, sadomazohizam…
Sve to možda pruža kratkotrajno zadovoljstvo, ali posljedice mogu biti kobne. U najgorem slučaju, to su polne bolesti.

plaza-seks-par-uzivanje-sex-foto-profimedia-1433781195-675975

Virus humane imunodeficijencije (HIV) dobiti mogu i muškarci od žena i žene od muškaraca, jer se, osim krvlju, prenosi spermom i vaginalnim sekretom. Simptomi su temperatura, osip, upala ždrijela, glavobolja… Zaraženi se može inficirati za nekoliko sedmica, ali i za čak deset godina.
Pripadnike obaju polova pogađa i humani papilloma virus (HPV). Polne bolesti sve su češće, a gotovo neizbježne postale su infekcije, posebno kod žena. Neugodan svrab, pojačan sekret i specifičan miris znak su gljivične infekcije. Kod muškaraca simptomi su peckanje, svrab i osip na penisu.

suncanje-more-devojka-plaza-foto-profimedia-1428254461-634863

Najčešći uzrok je pad imuniteta, lek su vaginalne tablete, kreme ili masti. Nerijetke su i upale materice, čija je posljedica ponekad neplodnost. Najbolja i najsigurnija zaštita od polnih bolesti i infekcija su kondomi.
Ludi seks uzrokuje i povrede. Upaljeni mišići i bol u zglobovima javlja se nakon iskušavanja novih poza. Ako je tome još i podloga bila tvrda ili oštra, strastvene ljubavnike otkriće crvena i nažuljana koljena i laktovi. Dodatnu bol često osjete žene i to zbog nedostatka vlažnosti vagine i žestokih ugriza za bradavice.
Posljedice promiskuiteta nisu samo fizičke. Depresija, nemir, osjećaj stida i nedostatak samopouzdanja najčešće su dijagnoze psihoterapeuta. Ako jedan od partnera doživi potpuni emocionalni krah, zauvijek bi mogao bježati od novih seksualnih iskustava.
“Oni kojima je seksualni metabolizam ubrzan vremenom neće moći da osjete zadovoljstvo”, zaključio je američki psihoterapeut Mark Gungor.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS