Sedmica borbe protiv tuberkuloze (od 14. do 21. septembra)

Sedmica borbe protiv tuberkuloze (od 14. do 21. septembra)


Sedmicom borbe protiv tuberkuloze još jednom se podsjeća  na rasprostranjenost i opasnost ovog oboljenja. Ovogodišnji moto Nedjelje borbe protiv TBC (od 14. do 21. septembra) „Osnovni simptomi su kašalj, često iskašljavanje krvi, teško disanje, gušenje, opšta slabost, malaksalost, gubitak apetita i tjelesne težine, pa otud stari naziv za tuberkulozu „Sušica“ odnosno „Propadanje“, pojašnjavaju ljekari.
Tuberkuloza je zarazna bakterijska infekcija uzrokovana bakterijom Mycobacterium tuberculosis. Najčešća je primarna tuberkuloza pluća. Infekcija može zahvatiti i druge organe. Tuberkuloza je zarazna bolest koja se širi putem zraka, a osoba s neliječenom tuberkulozom može zaraziti 15 do 20 ljudi kašljući u njihovoj blizini. Bolest je nekad bila povezana sa siromaštvom i lošim životnim uvjetima. Danas je ponovo upozoreno na činjenicu da je tuberkuloza izlječiva bolest ukoliko se, u skladu s preporukama ljekara, uzimaju lijekovi za tretman te bolesti.
Ovogodišnji moto Nedjelje borbe protiv TBC (od 14. do 21. septembra) je “Znanjem suzbijmo tuberkulozu”, a bit će obilježen zdravstvenim, socijalno – humanitarnim te informativno – edukativnim i propagandnim aktivnostima koje realizira DCKBiH u suradnji s entitetskim organizacijama i Crvenim križem Brčko Distrikta BiH.
Štampane su i prigodne plakate kao i markice, a prihod od prodaje markica namijenjen je za socijalne i humanitarne aktivnosti koje radi Crveni križ. Dio aktivnosti su i posjete oboljelima na odjeljenjima za plućne bolesti.
 
 

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!