Seboroična keratoza

Verruca seborrhoica, Keratosis seborrhoica ili Verruca senilis je benigni tumor kože.Pojavljuje se podjednako kod oba spola iza pedesete godine života. Najčešće

Uvod[hr]

Verruca seborrhoica, Keratosis seborrhoica ili Verruca senilis je benigni tumor kože.Pojavljuje se podjednako kod oba spola iza pedesete godine života. Najčešće se pojavljuje na seboroičnim regijama tijela: na licu, presternalno, na koži leđa, vlasištu, vratu, ali i na drugim dijelovima tijela, mada znanto rjeđe.

Simptomi[hr]

Počinje kao žućkasto-crvenkasta mrlja sa žućkastim naslagama na površini. Tokom godina, bez ikakvih subjektivnih tegova, naraste do veličine trešnje. Širokom bazom je kao prilijepljena za kožu. Ima mekanu konzistenciju. Površina je neravna, poput kupine. Boja je najčešće smeđe-ružičasta, ali može biti i sasvim crna. Crna boja nastaje kao posljedica oksidacije keratina obilno prisutnog u zadebljanom rožnatom sloju. Hiperkeratotične naslage mogu se strugati sa površine oštrim predmetom. Ponekad, nakon dužih kupki u mlakoj vodi, dolazi do otpadanja hiperkeratotične površine pa se čitava promjena smanji. Tokom vremena ponovo se stvaraju rožnate naslage na površini.Seboroična keratoza na koži leđa, kod starijih osoba, prisutna je na više mjesta (multilokularna lokalizacija). To je benigni tumor koji nikad maligno ne alterira. Usljed crne boje može se zamijeniti sa malignim melanomom. Za razliku od malignog melanoma, seboroična veruka nastaje na predhodno klinični nepromijenjenoj koži, raste sporo dugi niz godina i ima masnu , verukoznu površinu koja povremeno i spontano otpadne.

Uzroci[hr]

Ovo oboljenje nastaje kao rezultat proširenja epidermisa i pojačanog stvaranja stratum corneuma.

Dijagnoza[hr]

Zbog boje seboroična keratoza se može zamijeniti sa malignim melanomom ili pigmentnim bazocelularnim karcinomom. U samom početku nastanka oboljenja, kada je prisutna eritematozna mrlja sa žućkastom površinom, može se zamijeniti sa senilnom keratozom.

Tretman

Provodi se uglavnom iz kozmetičkih razloga ili zbog nezgodne lokalizacije (npr. lokalizacije na očnom kapku, u blizini oka ili nosnih otvora). Terapija se provodi hirurškim odstranjivanjem ili paljenjem snijegom ugljične kiseline, odnosno kritoterapijom, nakon predhodnog skidanja hiperkeratotičnog sloja sa keratoliticima. Ako je seboroična veruka kokalizovana u okolini oka, na očnim kapcima, ili u okolini drugih otvora na licu, može praviti funkcionalne smetnje. Ukoliko je lokalizovana na intertriginoznim mjestima, usljed trenja se može inflamirati. U ovim slučajevima postoji indikacija za operativno odstranjivanje seboroične veruke.

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!