Savjeti kako djecu da održite aktivnom

Savjeti kako djecu da održite aktivnom

Ako imate djecu, sigurno želite da ona odrastaju zdravo, međutim ne možete da imate kontrolu nad svim, zbog raznoraznih obaveza. Pročitajte ovih 5 savjeta koji će vam možda pomoći u organizovanju aktivnog života sa porodicom, piše zenskimagazin.

Djeca-igra-sport625Shutter

1. Napravite plan ishrane
Ovo nije poseban fitnes savjet, ali ga je bitno spomenuti. Porodice koje se zdravije hrane obično imaju i druge zdrave navike, kao što je redovna fizička aktivnost. Ako želite da oslabite nakon što ste se porodili ili generalno želite da se bolje hranite, umiješajte i ostale članove porodice i bićete uspješniji u svom planu. Odvedite djecu na pijacu ili prodavnicu svježe hrane, neka sami izaberu njihovo omiljeno voće i povrće, a takođe ih uključite i u pripremanje hrane. Tako će više uživati u obroku, a i vi ćete biti zadovoljniji sa čistim tanjirima.
2. Zajedno radite kućne poslove
Umjesto što se raspravljate sa ukućanima oko kućnih poslova, pretvorite ih u igru koja će biti zabavna za sve vas. Takmičite se u tome za koliko će kuća biti čista, a zatim pokušajte da pobjedite svoje “staro vrijeme” slijedeće nedjelje. Pustite muziku dok sređujete veš, a djeci kažite da pjevaju i igraju dok ga slažu. Izvedite zajedno psa u šetnju i “ugurajte” vožnju rolera, bicikle ili preskakanje konopca između.
3. Preuredite dnevnu sobu
Često se dešava da su dnevne sobe centar lijenjosti u kući: komforan kauč, konzola za igrice, police pune DVD diskova ili muzike, a ničega što bi ukazivalo na neku fizičku aktivnost. Postoje razne načini na koje možete da promijenite to stanje, bez prevelikih promjena ili ubacivanja ogromnih sprava za vježbanje. Postavite limit za gledanje crtanih filmova i ubacite u program kanale za vježbanje. Dodajte u sobu male rekvizite za vježbanje kao što su konopac za preskakanje, mali tegovi i podloga za jogu. Tako ćete aktivirati sve u kući.
4. Zajedno idite na vježbe
Pitajte u svom fitnes klubu ili u nekom od kulturnih centara da li mogu roditelji i djeca zajedno da idu na jogu ili aerobik. Ako je vaše dijete mnogo malo za takvu vrstu vježbi, pogledajte gdje imaju časovi na kojima se sagorijevaju kalorije sa vašim djetetom, tako što ćete i njih ubaciti u neki joga položaj ili slično. Nemate djecu? Možete raditi jogu i sa svojim psom, što dokazuju i mnogi klipovi na internetu.
 5. Isplanirajte aktivnosti na otvorenom
Odvojite jedan vikend da radite nešto aktivno kao porodica: da plivate ljeti na bazenu, idete na skijanje ili sankanje zimi, a na jesen ili u proljeće vozite biciklu ili rolere. Također možete da odete negdje na piknik, kao i da vježbate sa svojom djecom i dragim. Nećete imati pritužbi ako ih obradujete nekim slatkišem ili grickalicom koju vole najviše da jedu.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS