Savjet svjetske nutricionistkinje: Razbijamo 5 mitova o (ne)zdravoj ishrani

Savjet svjetske nutricionistkinje: Razbijamo 5 mitova o (ne)zdravoj ishrani

Jedna od najpoznatijih nutricionistkinja, Slovenka Mojca Cepuš učestvovala je na seminaru u ptujskom Grand Hotelu Primus, gdje je iskoristila priliku da nam razbije 5 mitova o ishrani….
 

# Da li je bolje jesti tri ili pet obroka dnevno?

Prema Mojci, preporučljivo je jesti tri obroka dnevno, ali ni pet nije pogrešno niti loše. Naime, ova nutricionistkinja smatra da je tijelo dizajnirano tako da veliki dio svoje energije koristi za probavu hrane pa, u teoriji, što manje varimo hranu, to naš organizam ima više energije za regeneraciju organizma i druge funkcije. Ukratko, ljudsko tijelo je efikasnije kad ne vari hranu. Međutim, tri obroka će mnoge od nas ostaviti gladnim – čime riskiramo da pokleknemo i prejedemo se zdrave hrane. “U slučaju da niste dovoljno mentalno jaki, radije jedite 5 puta u danu,” savjetuje Mojca.
 

# Da li je dobro jesti svježu salatu uz kuhanu hranu?

Većina nas će automatski pomisliti da je ovo idealan način ishrane, ali Mojca smatra da je bolje jesti salatu ili voće kao predjelo, pa tek onda kuhano glavno jelo. Naime, radi se o tome da se povrće i voće brže vari, i onda zbog druge teže probavljive hrane fermentira u organizmu, gubeći pritom dio vrijednih nutrijenata.
 

# Smrznuto ili svježe voće i povrće?

Začudo, Mojca smatra da je smrznuto voće i povrće mnogo bolje i zdravije nego svježe bilje koje uvozimo iz dalekih krajeva jer kod nas nije povoljna sezona za njegov rast. “Kod smrznutog voća, vi ga u sezoni berete i odmah zamrzavate, zadržavajući veliki dio nutrijenata koji ostaju netaknuti. Za razliku od toga, voće koje je do vas putovalo iz Južne Amerike, biće siromašno nutrijentima,” poručuje Mojca.
 

# Postiti – da ili ne?

Post iz dijetetskih razloga vrlo je kontraverzan predmet učestalih rasprava. Dok nekima nije jasno kako nešto što posve redukuje hranu može biti zdravo za organizam, jer mu time ne pružamo adekvatne izvore energije niti materijal za mišiće, Mojca smatra da je povremeni kontrolisani post zdrav. Razlog? Isti kao i prije pomenuti: postom organizmu dajemo šansu da se potpuno posveti regeneraciji organizma, umjesto da se energija preusmjerava na varenje hrane.
 

# Dvopek ili tjestenina?

Naravno, nisu svi ugljen hidrati zlo, zapravo oni nam trebaju u svakodnevnom životu, ali Mojca je na seminaru otkrila jednu zanimljivu distinkciju među tjesteninama: ona skuvana u al dente verziji, manje će nas udebljati jer je iskoristivost skroba iz nje značajno manja. Isto vrijedi za stari hljeb: on je uvijek bolja opcija nego svježi, mirisni i topli hljeb koji je tek stigao iz pekare.
“Dvopek je najbolja opcija ako morate da jedete hljeb. Ako već namjeravate da ga jedete, kupujte kvalitetan hljeb ili ga sami napravite. Svašta se danas stavlja u hljeb,” izjavila je Mojca.
 
izvor: fashion.hr

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!