SAMOUBISTVO NA RECEPT: Doktori joj prepisali smrt, iako nije bolesna ni od čega!

Ovo je totalno suluda priča o mladoj ženi koja hoće da se ubije i medicinskim radnicima koji je u tome podržavaju

Ona se zove Laura, ima 24 godine i planira da umre ovog ljeta. Tražila je eutanaziju, iako nije teško bolesna ni od čega. Jednostavno joj se ne živi.
Jedna druga žena, Kristi O’Donel, vjeruje da bi trebalo da ima prava na eutanaziju, ali da zakon Kalifornije, gdje živi, ne dozvoljava asistirano samoubistvo.
Laura živi u Belgiji, i kada ju je pisac, koji je pisao o njoj za “De Morgan”, posjetio, rekao je da mu je djelovala kao “smirena, odlučna i samouvjerena mlada žena”. Intervju je bio gotovo nadrealan. Laura je mirno objasnila da njena unutrašnja tjeskoba nikada ne prestaje i da razmišlja o samoubistvu još od obdaništa.
– Kad sam imala šest godina, našla sam se jednom prilikom u prostoriji punoj oružja. Dali su mi čak i da držim jedan pištolj u ruci. “Ovo bi moglo da mi olakša muke” pomislila sam. Mislila sam da je oružje prazno, a kasnije sam saznala da je bilo puno. Da sam to tad znala, moguće je da bih povukla obarač – priča Laura.

samoubistvo-na-recept

Ona kaže da je roditelji nisu planirali, da je otac mnogo pio i da ga je majka ostavila kad je shvatila da sve to može da bude opasno za nju. Od tada, njeni baka i deka bili su joj roditelji.
Istina je da je moje mučno djetinjstvo doprinijelo mojoj suicidnosti, ali mislim da bi bilo isto i da sam odrasla u stabilnoj porodici. Jednostavno nikad nisam željela da živim. To nije za mene – kaže ona.
Laura je počela sa psihijatrijskim tretmanima, a ideja o eutanaziji se rodila kad je upoznala jednu prijateljicu s istim problemima, koja je svoj život okončala prije godinu i po dana. Laura je sada na listi za eutanaziju iz psiholoških razloga, kada želite da okončate život zbog mentalnog bola koji neprestano trpite.
Prema belgijskom zakonu, da bi eutanazija bila dozvoljena, najmanje dva doktora treba da se slože, a u slučajevima kad su razlozi psihičke prirode, tri doktora. Poslije toga pacijent ostaje pod medicinskim nadzorom do izvršenja.
Laura je morala da razgovara s trojicom različitih ljekara i da im opravda svoje težnje i svoj bol. Ali, to joj nije teško palo. Doktori su joj za sada dali zeleno svijetlo.
– Smrt se meni ne čini kao izbor. Ne osjećam se kao da uopšte imam izbor. Kada bih imala, izabrala bih podnošljiv život, ali pokušala sam sve i nisam uspijela. Nekoliko puta sam i pokušala da se ubijem, ali postoje ljudi kojima sam potrebna, a ja ne želim nikoga da povrijedim. To me je uvijek spriječavalo da se ubijem – objašnjava Laura.
Ona priznaje da mrzi činjenicu da će njeni baka i deka izgubiti unuku i da će njenoj majci to sigurno pasti najteže. S druge strane, koliko god ludo zvučalo, zabavno joj je da planira svoju smrt i sahranu.
Još uvijek nije smislila posljednje riječi, ali ima još vremena.
Šta vi mislite da li je opravdano pomoći nekome da se ubije na ovakav način. Da li to može da se nazove medicinskim tretmanom. Šta da očekujemo u budućnosti – smrt na recept.
Izvor: Telegraf.rs

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS