Samo jedan sat sna više čini veliku razliku

Muči li vas nešto viši pritisak, a spavate sedam ili manje sati tijekom noći, umjesto tableta probajte daleko bolju terapiju. Ako na spavanje krenete samo sat vremena ranije nego ste to naviknuli, za šest sedmica smanjit će vam se povišeni krvni pritisak.
Istraživanje je uključilo osobe koje su spavale samo sedam sati ili manje i došle na granicu povišenog krvnog pritiska. Naime, istraživači su ustanovili da su ga ljudi koji pokazuju rane znakove povišenog krvnog pritiska uspjeli vratiti u normalu za samo šest sedmica, jer su svaku noć krenuli samo jedan sat ranije na spavanje.
Istraživanje su vodili američki znanstvenici s Harvard Medical School u Bostonu. Promatrali su sredovječne muškarace i žene koji su redovno spavali sedam sati ili manje te su počeli pokazivati znakove povišenog pritiska.
Povišeni pritisak (iznad 140 mm Hg/90 mm Hg) smatra se krivcem za polovinu svih srčanih i moždanih udara.
Nedostatak sna i stresan životni stil dugo se povezuju s većim rizikom od povišenog pritiska.
Međutim, ova studija je prva koja je pokazala da se promjenom vremena odlaska na spavanje može utjecati na snižavanje pritiska.
Rezultati objavljeni u Journal of Sleep Research, pokazali su da se stanje popravilo samo kod osoba koje su spavale duže nego im je to bio običaj. Pritisak im se spustio za osam do 14 mm Hg.
Smatra se da premalo sna utječe na sposobnost tijela da se nosi s hormonima stresa koji mogu podići krvni pritisak.
net.hr

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS