RUSKI RECEPT: Popijte čaj i ostavite cigarete!

RUSKI RECEPT: Popijte čaj i ostavite cigarete!


Valerijana se na ovim prostorima najčešće koristi zbog umirujućeg dejstva, ali mnogi ne znaju da ima mnogo više ljekovitih svojstava. U Rusiji je koriste protiv nesanice, razdražljivosti, glavobolje, za ublažavanje astme, visokog krvnog pritiska, za opuštanje grčeva u mišićima, a odlični rezultati su postignuti kod odvikavanja od pušenja i ostalih bolesti zavisnosti.
U Rusiji ovu biljku preporučuju i osobama koje pate od hipohondrije i histerije. Valerijana suzbija strah, lupanje srca i tjeskobu u grudima koji se javljaju u menopauzi ili posle pretrpljenog šoka.
Mnogi su uspeli da ostave cigarete tako što su svakodnevno pili čaj od valerijane. Naime, čaj od valerijane čini da organizmu miris duvanskog dima postane odbojan i neugodan, a okorjeli pušači prilikom odvikavanja ne osjećaju veliku napetost i nesigurnost.
Recept za čaj 
Mala kašika korjena se prelije sa dva decilitra ključale vode i posle pet minuta procjedi. Preporučena dnevna doza je dvije-tri šolje u toku dana, a jedna obavezno uveče, pola sata prije spavanja.
Napomena 
Pošto valerijana ima jako sedativno dejstvo, ne smije se koristiti sa drugim biljkama sličnog uticaja, niti u kombinaciji sa lijekovima za smirenje. Posle tri nedelje upotrebe valerijane pravi se pauza, da ne bi došlo do ispoljavanja neželjenih efekata kao što su mučnina, glavobolja ili uznemirenost. Valerijana se ne daje trudnicama i djeci.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!