RUSKI NAUČNICI: Pronašli smo LIJEK za RAK!

RUSKI NAUČNICI: Pronašli smo LIJEK za RAK!

naucnici-rak-650x365
Ruski naučnici, u saradnji sa svojim evropskim kolegama, došli su do revolucionarnog otkrića — pronašli su način da istovremeno dijagnostikuju i liječe rak. Novi metod podrazumeva korišćenje nanočestica silicijuma za otkrivanje i uništavanje ćelija raka uz pomoć ultrazvuka, ne šteteći zdravim ćelijama.
“Pronašli smo ’blaži‘ režim terapijskog dejstva na ćelije raka, koji ne dovodi do masovnog uništavanja ćelija, ali, sudeći po svemu, dolazi do uništenja prije svega unutarćelijskih organela nanočesticama”, rekao je Andrej Sviridov sa Moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov“.
Fizičari, hemičari, biolozi, pa i nanotehnolozi su poslednjih godina počeli da razvijaju nove metode za obavljanje hirurških operacija i terapija, koje se izvode bez otvaranja tijela i nanošenja povreda tkivima i organima. Na primjer, stručnjaci su razvili čestice koje se uvode u tumor, a zatim zagrijavaju pomoću lasera. To uništava rak, a ne šteti zdravim ćelijama. Slično djeluje i genska terapija i specijalni lijekovi koji sputavaju rast krvnih sudova i tumora i tako „guše“ ćelije raka.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS