Rukama ne smijete dirati ove dijelove tijela!

Rukama ne smijete dirati ove dijelove tijela!

I sami znate da rukama diramo sve i da su ruke jedne od najčešćih nosioca bakterija.
face
Najčešće se razbolijevamo od prljavih ruku, a u nastavku članka možete da pročitate koje to dijelove tijela ne smijete da dirate rukama.
Lice je na prvom mjestu popisa, jer diranjem lica rukama, naročito prljavim povećavate mogućnost stvaranja kožne infekcije.
U uho nikada ne biste trebali da gurate prste ili štapiće za uši, jer na taj način ugrožavate zdravlje ušiju. Ukoliko vas uši često srbe, to je znak da možda imate neku infekciju uha i najbolje bi bilo da posjetite doktora.
Oči ne biste trebali trljati, niti dodirivati unutrašnji dio, osim ako ne morate da stavite leće ili da izvadite nešto što vam je upalu u oko. Kada to radite, ruke trebate temeljito da operete i dezinficirate kako ne biste izazvali infekciju očiju.
Ako grizete nokte, zanoktice ili iz bilo kojeg drugog razloga stavljate ruke u usta, to biste odmah trebali prestati raditi, jer većina zaraza se prenosi upravo na ovaj način.
Ukoliko imate običaj da gurate prste u nos, morate znati da na taj način imate više šanse da se zarazite bakterijama.
I na samom kraju stražnjica je još jedan dio tijela koji ne biste smjeli da dirate osim ako se ne brišete toalet papirom ili perete, jer sadrži mnoge bakterije koje mogu loše da utiču na vaše zdravlje.
(ljepota.ba)

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!