Rizik od bolesti se može izračunati

Rizik od bolesti se može izračunati

Jedna studija bečkog Medicinskog univerziteta pokazuje da se rizici oboljenja mogu „proračunati“ na osnovu dijagnoza. Rezultati ovog istraživanja moglo bi pomoći merama prevencije i time uštedjeti novac zdravstvenom sistemu.

doktor razgovor


Fizičar Sstefan Turner i njegove kolege sa Instituta za nauku kompleksnih sistema analizirali su podatke Austrijanaca iz perioda 2006-2007, koji obuhvataju dijagnoze, medicinske tretmane koje je stavilo na raspolaganje zdravstveno osiguranje.
S tim u vezi oni su istražili više od 1.500 bolesti, kao i njihovu statističku povezanost. Turner je objasnio da određene bolesti rezultiraju često drugim oboljenjima. Tako dijabetičari imaju, na primjer, desetostruki rizik da pate od visokog pritiska, kao i trostruko veći rizik da će u poznijem dobu biti dementni.
Naučnici su, pored toga, ustanovili i povećan rizik od oboljenja od „Parkinsonove bolesti“. Nova saznanja bečkih naučnika otvara mogućnost za velike uštede u zdravstvenom sistemu. Ako se oboljenja ispravno i blagovremeno liječe, dalja oboljenja mogu biti spriječena.

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS