Rijetka i nasljedna bolest – hemofilija

Rijetka i nasljedna bolest – hemofilija

poremecaj-hemofilija
Rijetka i nasljedna bolest je hemofilija, kojoj je glavna karakteristika sklonost krvarenju, a javlja se zbog nedostataka faktora potrebnih za zgrušavanje krvi. Ljudi koji boluju od hemofilije krvare duže nakon ozljede od onih koji ne boluju od ove bolesti. Obično nisu problem manje ogrebotine, već veći zdravstveni problemi koji uzrokuju duboka krvarenja unutar tijela, posebice ako se jave u gležnjevima i koljenima. Unutarnja krvarenja mogu oštetiti tkiva i organe, a mogu biti opasna i po život.
Hemofilija je nasljedni poremećaj za koji još ne postoji lijek, ali se može liječiti i uz odgovarajuće liječenje te život može biti produktivan i aktivan. Kada osoba krvari, krvne stanice formiraju ugrušak zbog kojeg se krvarenje zaustavlja, dok se kod hemofilije javlja problem kod zgrušavanja krvi. Hemofilija je uglavnom nasljedna, ali se kod nekih bolesnika javlja mada nemaju obiteljsku povijest bolesti. Kod takvih se bolesnika javlja zbog genetskih promjena. Nekoliko je tipova hemofilije, a klasificiraju se prema manjku faktora zgrušavanja, a to su hemofilija A, hemofilija B i hemofilija C.
Svaka osoba ima dva spolna hromosoma koje nasljeđuje od roditelja. Od majke se nasljeđuje kromosom x, a od oca hromosm x ili y ovisno o spolu osobe. Očevi kromosomi određuju spol osobe, ali majčini hromosomi određuju hoće li osoba oboljeti od hemofilije.Ukoliko je majka nosilac gena za hemofiliju, znači da polovica njenih gena ima bolestan gen, a polovica zdrav gen. Ženske osobe su uglavnom nosioci gena za hemofiliju, dok muške osobe najčešće obolijevaju.

Simptomi i znakovi spontanog krvarenja su mnoge duboke i velike masnice, stezanje, bol i otekline u zglobovima, krvarenja iz nosa bez uzroka, neobjašnjiva krvarenja iz ozljeda i posjekotina, neuobičajena krvarenja nakon cijepljenja, krv u stolici ili mokraći, neobjašnjiva razdražljivost kod dojenčadi.Jedni od hitnih znakova hemofilije su krvarenje nakon ozljede, ekstremni umor, dvoslike, iznenadna bol i otekline velikih zglobova, dugotrajna i bolna glavobolja, bol u vratu i uzastopno povraćanje.
Bez obzira što ne postoji lijek za hemofiliju dobro je što se ona može kontrolirati nakon što se otkrije. To je najvažniji razlog zbog čega je dobro odlaziti na redovite kontrole te izvaditi krv kako bi provjerili je li sve u redu

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS