Riješite se uroinfekcija uz više konzumiranja vode

Riješite se uroinfekcija uz više konzumiranja vode


Iako urolozi ljudima koji pate od učestalih infekcija već desetljećima savjetuju povećan unos tekućine, nedavno je dovršeno prvo jednogodišnje istraživanje na Medicinskom sveučilištu u Miamiju koje je to potvrdilo.
U tom je istraživanju jedna skupina žena s učestalim infekcijama redovito pila 1,5 litara dodatne tekućine na dan i pokazalo se da se kod njih smanjio rizik od ponavljanja infekcija gotovo za polovicu (48 posto), a za gotovo isti postotak umanjuje se i potreba za antibioticima.Također, kod skupine žena koje su povećale unos vode bitno se produljilo i vrijeme do pojave nove infekcije u odnosu na kontrolnu skupinu, koja ništa bitno u svojim navikama nije mijenjala, tvrde američki znanstvenici.
Povećani unos tekućine doista može smanjiti rizik od infekcija, no žene pritom moraju voditi računa da bi trebale mokriti u prosjeku svaka dva sata te da nipošto ne smiju odgađati mokrenje ili zadržavati mokraću. Ta dva važna faktora jedino u kombinaciji mogu dovesti do smanjenja rizika od uroloških infekcija, odnosno samo povećanje unosa tekućine nije toliko učinkovito – upozoravaju stručnjaci.
Naime, kod zdravih ljudi mokraća je sterilna, a do mokraćne infekcije dolazi ako bakterije iz debelog crijeva pronađu put kroz mokraćnu cijev do mjehura te ako se u njemu počnu razmnožavati.
Kod žena je rizik za razvoj infekcije veći jer je mokraćna cijev kod njih kraća, pa bakterije lakše pronađu put, primjerice kod pražnjenja crijeva ili spolnog odnosa.
Bakterijama iz debelog crijeva, odnosno od anusa, treba oko pet sati da ‘doputuju’ kroz mokraćovod do mjehura, a ako žena mokri svaka dva sata, time će potaknuti ispiranje mokraćovoda i izbacivanje bakterija i tek tako smanjiti rizik od infekcije – tvrde ljekari.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!