Reumatoidni artritis: Nedostižna terapija u TK postala stvarnost

Reumatoidni artritis: Nedostižna terapija u TK postala stvarnost


Svjetski  je dan  reumatoidnog  artritisa. Riječ je u stvari o  hroničnoj upalnoj reumatskoj bolest čiji uzrok još nije posve razjašnjen. Bolest se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a najčešće se pojavljuje između 20. i 40. godine. Češća je u žena.

U povodu obilježavanja svjetskog dana Reumatoidnog artritisa, koji se u cjelom svijetu obilježava 12. oktobra Udruženje osoba oboljelih od reumatskih bolesti Tuzlanskog kantona „Snaga“  se pridružuje  obilježavanju ovog  važnog dana pod sloganom “Biološka terapija na listama“. O ovom danu i  saradnji sa relevantnim ustanovama govori  Suad Ajdaslić predsjednik pomenutog udruženja;
Tuzlanski kanton na čelu sa Ministrom zdravstva, direktorom ZZO TK, menadžmentom UKC Tuzla i ljekarima reumatolozima i medicinskom osoblju odjela reumatologije i bolničke apoteke, su prepoznali ovaj problem i zajednički dogovorili primjenu biološke terapije na našem kantonu za 20 radno sposobnih pacijenata. Moram ovdje istaći da smo mi jedini kanton u Federaciji BiH koji ima ovu terapiju na listi od januara ove godine zahvaljujući  pomenutim, ali moram napomenuti da najveću zaslugu u tome ima naš Ministar zdravstva u vladi TK Bahrudin Hadžiefendić  koji je odma prihvatio prijedloge i sugestije uvaženih, a tu moram spomenuti i naše uduženje koje je sve ovo vrijeme isticalo i ukazivalo na problematiku oboljelih od reumatskih bolesti. Mi danas slobodno možemo reći kako je nekad nedostižna terapija postala stvarnost i promjenila naše živote iz temelja . Ne možemo reći da smo ni blizu riješili naše probleme i zadovoljni brojem onih koji ovu terapiju uspiju dobiti, ali smatramo da je ovo najbolji put ka rješavanju istih”.
Epidemijologija i simptomi RA
Reumatoidni artritis je onesposobljavajuća autoimuna bolest koja uzrokuje upalu (oticanje) i bol u zglobovima, tkivima oko zglobova i drugih organa u ljudskom tijelu. Reumatoidni artritis obično prvo utječe na zglobove u rukama i nogama, ali bilo koji zglob može biti zahvaćen. Pacijenti s reumatoidnim artritisom često imaju ukočene zglobove i općenito se osjećaju loše i umorno. Dakle, simptomi RA su jutarnja ukočenost, oticanje jednog ili više zglobova, opšta slabost, nedostatak energije, umor, gubitak tjelesne težine i bol u i oko zglobova. Žene obolijevaju tri puta češće nego muškarci. U BiH od reumatoidnog artritisa boluje predpostavlja se oko 40 000 ljudi,od toga oko 8.000 oboljelih od težih formi RA. U Tuzlanskom kantonu od RA se liječi  oko 7.500 oboljelih svih životnih dobi, a najviše u dobi od 20 do 40 godina. Od artritisa boluju i djeca predškolskog i školskog uzrasta i većinom radno sposobni ljudi.Od pomenutog broja oboljelih 20% je teško oboljelih od kojih su mnogi trajni invalidi .Brojka oboljelih od RA smatraju stručnjaci je daleko veća od ovog broja.
Rano otkrivanje bolesti i pravovremeno uključivanje terapije znatno utiče na razvoj i tok bolesti.
Zbog progresije bolesti i nedostupne terapije oboljeli su na čestom odusutvu sa radnog mjesta,samim tim su i radno sposobni članovi porodice primorani izostajati s posla da bi brinuli o oboljelima koji u fazi progresije bolesti nisu u stanju uraditi ni osnovne životne potrebe,kao ni ustati iz kreveta. U liječenje nastalih posljedica zbog nemogućnosti terapiji se ulaže mnogo sredstava, Jedini pravi način za dugoročno riješavanje problema sa kojima su suočeni oboljeli od RA i problema koje ima država sa oboljelim jeste rana dijagnoza bolesti i potrebna  biološka terapija u pravo vrijeme!
Uvrštavanjem biološke terapije na liste lijekova države u svijetu i okruženju su prepoznale ovaj problem kao uštedu u svojim budžetima dugoročno. 

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!