Redovnih 30 minuta hoda produžuje život

Redovnih 30 minuta hoda produžuje život

Želite li živjeti duže? Od danas započnite s redovnim hodanjem.
wellnes
Stručnjaci su po pitanju hodanja saglasni – to je jedna od ključnih aktivnosti u održanju dobroga zdravlja. Ujedno se radi i o najjeftinijem načinu tjelesne aktivnosti.
Za šetnju su vam dovoljne samo udobne patike. Stručnjaci kažu da već nakon 30 minuta hoda umjerene brzine dolazi do značajnog poboljšanja ukupnoga zdravstvenog stanja organizma.
Dnevnih 30 minuta možete podijeliti u nekoliko manjih navrata hodanja – učinak će biti jednak. Stoga, koristite stepenice umjesto lifta, izađite iz javnog prijevoza stanicu ranije ili auto parkirajte par stotina metara od posla te na taj način iskoristite svoju priliku za hodanje. Najbolje je ako možete pronaći vremena za šetnje u prirodi. Razgledavajući prekrasni krajolik i udišući svježi zrak, odmorit ćete dušu i tijelo.
Kad uđete u svakodnevni ritam 30-minutnog hodanja, polako povećavajte vrijeme hodanja.
Redovnih 30 minuta hoda produžuje život
Hodanje umjerenim tempom u trajanju od 30 minuta na dan produžuje život i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ukoliko se odlučite za redovito hodanje, produžujete ste si život za čak 3,7 godine i odgađate kardiovaskularne bolesti za 3,3 godine. Ne samo to – hodanje štiti od stresa, pozitivno utječe na višak kilograma i poboljšava ukupno raspoloženje.
Zdravstvene prednosti hodanja su brojne:

  • smanjuje rizik od bolesti srca i infarkta
  • poboljšava kvalitetu sna
  • smanjuje rizik od visokog tlaka i dijabetesa
  • štiti od depresije
  • smanjuje opasnost od prijeloma u starijoj dobi
  • pomaže u borbi protiv stresa
  • smanjuje rizik od raka dojke i crijeva
  • poboljšava raspoloženje
  • potiče mršavljenje
  • pozitivno utječe na zglobove i smanjuje bol uzrokovanu artritisom

Prema studiji objavljenoj u časopisu „Archives of Internal Medicine“, bez obzira radi li se o polaganom, umjerenom ili brzom tempu, hodanje značajno utječe na ukupno stanje organizma.
Dr. Glen E. Duncan sa Sveučilišta Washington tvrdi da „kod osoba koje redovito hodaju dolazi do značajnog poboljšanja zdravlja kardiovaskularnog i respiratornog sustava”.

Kako pravilno hodati

Hodanje je fizička aktivnost. Potrebno je ispravno izvoditi pokrete kako bi se smanjio rizik od ozljeda. Naime, u hodanju sudjeluje više od 200 kostiju te svih 600 mišića koje čine naš mišićni sistem.
Kad hodate leđa držite uspravno, glavu visoko, ramena vam moraju biti opuštena, stražnjica prema unutra, a stopala paralelna jedno s drugim. Držite ruke lagano savinute u laktovima i pomičite ih u ritmu sa suprotnom nogom. Neka i disanje bude usklađeno s hodanjem: ovisno o brzini hoda, prilagodite i brzinu disanja. Hodajte tako da najprije spuštate petu na tlo, a tek potom ostatak stopala.
Pazite da ne radite uobičajene pogreške u hodanju: gledanje u tlo, opuštanje trbušnih mišića, neprilagođena dužina koraka, nagle izmjene ritma hodanja, te hodanje bez podizanja stopala od poda.
Dok hodate gledajte 3-4 metra ispred sebe, na taj ćete način osigurati da su vam leđa i vrat izravnati. Tokom hoda zategnite trbušne mišiće – time dajete potporu kralježnici i poboljšavate držanje. Pazite da obučete komotnu odjeću i udobne patike (obavezno imajte čarape). Uvijek imajte uza se bočicu svježe vode koju ćete piti u više manjih gutljaja.
Nakon hodanja se dobro istegnite. Izdvojite svakodnevno 30 minuta za hodanje i tijelo će vam zahvaliti na tome!
P.S. I naravno ne zaboravite popiti Natural Balance Shake za energiju i balans organizma. Za one koji idu na duže šetnje se preporučuju Natular Balance Pločice, koje će obezbjediti dodatnu energiju.
S poštovanjem svim zaljubljenicima zdravog života, vaš dr.sc. Almir Popo!!

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS