Razotkrivanje mitova oko gubitka kose


 

Iako je pojava gubitka kose danas puno jasnija naučnicima nego ranijih godina, i danas su i dalje u opticaju neki stari mitovi o gubitku kose. Skupili smo za vas 20 najčešćih, razotkrili ih i objasnili.

Za svaki tretman koji pokazuje pozitivne rezultate u sprječavanju opadanja kose, postoji najmanje deset koji su na tržištu, a uopšte ne pomažu, pokazuju istraživanja sprovedena u Evropskoj uniji. Pročitajte neke od činjenica i zabluda o ćelavosti koje su veoma rasprostranjene.
Gubitak kose dolazi sa majčine strane
Gubitak kose je nasljedan, ali nije ograničen na jednu stranu porodice. Gen odgovoran za gubitak kose može doći od bilo kojeg od vaših roditelja.
Česta ejakulacija izaziva ćelavost
Ne postoje nikakvi dokazi koji bi povezali čestu ejakulaciju i gubitak kose. Takođe, nije istinit mit koji kaže da što više seksa imate to ćete gubiti manje kose.
Pranje kose hladnom vodom liječi ćelavost
Pranje kose hladnom vodom svako jutro može poboljšati cirkulaciju krvi, ali uopšte ne utiče na ćelavost.
Svakodnevno opadanje kose je znak da ćelavite
Ukoliko imate ranije ustanovljen problem sa ćelavljnjem onda je opadanje kose znak da on i dalje traje, ali samo opadanje kose nije znak ćelavljenja jer čovjeku dnevno opadne i do 100 dlaka. One obično ponovo narastu.
Nije uobičajeno da kosa opada od 30-tih godina
Kako starite broj folikula kose na vašoj glavi opada. Sa godinama dlake na vašoj glavi postaju mekša i rjeđa.
Preparati za kosu pospješuju opadanje
Preparati za kosu ne posjpešuju opadanje. Možete stavljati u vašu kosu i kombinovati koliko god želite gela, pjene ili spreja.
Stajanje na glavi liječi ćelavost
Stajanje na glavi, kako bi pospješili cirkulaciju krvi neće obnoviti vaš skalp. Cirkulacija krvi nema nikakav uticaj na gubitak kose.
Stalno nošenje kapa izaziva ćelavost
Ukoliko kapa koju nosite nije do te mjere uska da stvara izuzetno jak pritisak na vaš sklap i kosu onda kapa ne utiče na gubitak kose, pa čak i ako je nosite 24 sata dnevno.
Konstantno četkanje ili maskiranje skalpa pospješuje gubitak kose
Četkanje ili masiranje, s ciljem povećanja cirkulacije krvi neće pojačati rast kose. S druge strane, pretjerano četkanje može dovesti do povreda koje mogu izazvati gubitak kose.
Frizure ne utiču na opadanje kose
Frizure koje stvaraju prevelik pritisak ili previše povlače kosu, kao što su jako zategnute kike, ili rep ili prezategnute pletenice (naročito prečvrsto uvijene šletenice koje se zagrijavaju) mogu dovesti gubitka kose.
Šišanje kose učiniće da naraste gušća
Kosa djeluje čvršća i gušća nakon šišanja jer je kosa sama po sebi čvršća u svojoj bazi. Šišanje kose neće sprječiti muški ili ženski oblik ćelavosti.
Korištenje fena ne utiče na opadanje kose
Korištenje fena može da ošteti, spali ili osuši vašu kosu što izaziva njeno opadanje. Međutim kosa koja ovako opadne ponovo naraste. Ovo se ne smatra trajnim gubitkom kose.
Perike i tupei pogoršavaju ćelavost
Za razliku od mišljenja velikog broa ljudi, kosa ne mora da diše. Samo je korjen kose živ, a on kiseonik dobija iz krvi u skalpu. Tupei mogu da utiču na opadanje kose samo ako su previše uski.
Pretjerano pranje kose pospješuje njeno opadanje
Šampon tokom pranja uklanja samo one dlake koje su već opale, i ne pospješuje opadanje kose.
Preveliko izlaganje suncu pospješuje opadanje kose
Opadanje kose dešava se na nivou folikula. Na sreću, vaša kosa djeluje kao štit protiv sunca i stiti korjen dlake.
Boje za kosu izazivaju ćelavost
Većina boja za kosu sadrži hemikalije koje, ukoliko se ne koriste kako je propisano, mogu oštetiti kosu. Ovo međutim neće dovesti do ćelavljenja.
Ishrana utiče na opadanje kose
Uravnotežena ishrana je od velike važnosti za vaše cjelokupno zdravlje. Ne postoje dokazi, međutim, da određene namirnice pospješuju rast ili opadanje kose.
Stres pospješuje opadanje kose
Stresne situacije, kao što su operacije ili nesreće, mogu privremeno zaustaviti proizvodnju kose. Ipak, stres ne može izazvati ćelavost.
Hormonalni problemi izazivaju opadanje kose
Problemi sa štitnom žlijezdom mogu izazvati kratkoročno opadanje kose. Moguće je i da nakon trudnoće imate kratkoročni gubitak kose.
Steroidi ne utiču na rast kose
Korištenje steroida može izazvati gubitak kose. Istraživanja su pokazala da anabolički steroidi povećavaju nivoe muških hormona koji pospješuju ćelavost
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!