Razmišljate li o odgađanju menstruacije? Evo što morate znati!

Razmišljate li o odgađanju menstruacije? Evo što morate znati!

Većina djevojaka koristi hormonalnu kontracepciju kako bi preskočile ili odgodile menstrualni ciklus.

4fa63588c1_P

Razlozi za to su lakše kontroliranje menstruacije, posebno u periodu kada se planira odmor na moru. Drugi manje uobičajeni razlozi su osobni izbor ili zaustavljanje PMS-aMišljenja liječnika su podijeljena.
Ipak, Mary Jane Minkin, profesor porodništva i ginekologije na Yale Medicinskom Sveučilištu uvjerava da različite metode kontrole rađanja drukčije djeluju organizam, a pri pravilnoj upotrebi nemaju štetne učinke.
“Ako ste dobar kandidat za kontracepcijsku metodu, a na prvom mjestu ste zdravi, nemate visok krvni pritisak, niste stariji od 35 godine ili pušač – onda ste zaista pravi kandidat za borbu sa svojim ciklusom”, kaže Mary.
Naravno, služeći se DIY (napravi sam) pristupom odgađanja menstrualnog ciklusa, moguće je da se jave neki nepoželjni simptomi. “Mnoge žene će osjetiti prodiranje krvi”, kaže Minklin. To nije opasno po zdravlje, već samo jedan vid nelagode. Proboj krvarenja se najčešće javlja ako ste se tek odlučili za korištenje kontracepcije ili ako odgađate menstruaciju tokom dužeg vremenskog perioda.
Važno je napomenuti: odgađanje menstruacije neće smanjiti učinkovitost vaše kontracepcije! Što govori, kada s vremenom prestanete uzimati neaktivne pilule ili uklonite prsten ili flaster, presudno je nastaviti s kontracepcijom sljedećih sedam dana, radi zaštite od trudnoće. Ako ste zaboravili započeti novi ciklus na vrijeme, koristite rezervnu kontracepciju sljedećih tjedan dana kako biste bili sigurni da ste zaštićeni.
Razmišljate li o odgađanju menstruacije? Evo što morate znati!
– Ako koristite pilule: Možete prestati s uzimanjem neaktivnih pilula u sedmici  i odmah započeti s novim paketom tableta. “Samo provjerite imate li dodatni paket ili dva u rezervi, u slučaju da ih ponestane prije nego što budete mogli uzeti nove na recept”, kaže Mary. Najbolja je opcija da odjednom dobijete dovoljan broj tableta za tri mjeseca.
– Ako koristite prsten ili flaster: “Nakon tri sedmice korištenja prstena ili flastera, izvadite ga i odmah zamijenite novim umjesto da čekate sedam dana”, kaže Minkin. Baš kao i kod pilula, obratite pažnju na rezervni prsten ili flaster u slučaju da ne možete uzeti ranije nove na recept.
– Ako želite četiri ili manje perioda tokom godine da biste odgodili menstruaciju: Iako ne postoji tačan podatak za količinu vremena tokom kojeg možete odgađati menstrualni ciklus, novije kontracepcijske pilule su posebno dizajnirane tako da ih možete koristiti tri mjeseca. Dakle, ako želite odgoditi ciklus na toliko dug period, opredijelite se za novije pilule. Samo zapamtite, u slučaju da se opredijelite za njih, imat ćete obilnije krvarenje, kaže Minkin.
– Ako imate više od 35/ pušite/ imate visok krvni pritisak: “Posavjetujte se s liječnikom prije nego što počnete da koristite neki vid kontracepcije, za preskakanje ili odlaganje menstrualnog ciklusa”, kaže Minkin. Ovi faktori mogu povećati rizik od krvnih ugrušaka, moždanog ili srčanog udara. U slučaju da spadate u jednu ili više ovih rizičnih kategorija, budite izričito oprezni pri korištenju bilo koje kontracepcijske metode.
(Life Content)
 

CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS