Razlozi zašto nemate nimalo energije i hronično ste umorni

Razlozi zašto nemate nimalo energije i hronično ste umorni

1. Epstein-Barr virus (uzročnik mononukleoze)

Konvencionalna medicina danas taj virus povezuje i s hroničnim umorom, a procjene kažu da je prisutan u 95 posto stanovništva, iako je većina razvila imunitet na njega. Često prolazi bez simptoma ili s blagim simptomima koji se lako zamijene za neki oblik viroze, pa nerijetko ostane nedijagnosticiran.
Umor, nevoljkost i glavobolja često prethode pojavi glavnih simptoma, među kojima su povišena temperatura, upala ždrijela i povećani limfni čvorovi na vratu. Kod onih sa zdravim imunitetom bolest je samoizlječiva pa si pomoći možemo prirodnim pripravcima za jačanje imuniteta i kvalitetnijom prehranom.

2. Manjak željeza (anemija)

Dijagnosticira se na temelju smanjenog broje eritrocita, hemoglobina ili hematokrita u krvnoj slici, a ovisno o nedostacima razlikujemo više vrsta anemije. Najčešći uzrok mikrocitne anemije je nedostatak željeza u prehrani, smanjenje apsorpcije željeza iz probavnog trakta, povećane potrebe za željezom (trudnoća, pubertet), ili povećani gubitak željeza iz tijela (kod obilnih menstruacija u žena), ili kod krvarenja (iz probavnog trakta ili drugih organskih sustava).
Anemija je samo simptom te svakako treba proći detaljne pretrage da se utvrdi njezin uzrok. Često nije dovoljno piti pripravke koji sadrže željezo, jer ga bolest u podlozi i dalje ‘krade’, no možete si pomoći pripravcima koji sadrže kombinaciju željeza, folne kiseline i vitamina B12.

3. Candida

Gljivica koja je prisutna u flori rodnice kod žena, no oko 50 posto žena nema nikakve simptome, odnosno ne izaziva uvijek upalu. Najčešća je Candida albicans, koja je u podlozi 80-90 posto upala rodnice (vaginitisa) i upala spolovila (vulvitisa). Upala se najčešće aktivira zbog slabog imuniteta ili uslijed korištenja antibiotika.Kad se razvije upala, organizam većinu energije troši na obranu od invazije candide, što može dovesti do daljnjeg slabljenja imuniteta i hroničnog umora, alergije, artritisa, pa čak i raka.

4. Oscilacije šećera u krvi i masna jetra

Previše ugljikohidrata i dodanih šećera u organizmu, kao i prejedanje itekako može utjecati na razinu energije. Neiskorišteni šećeri pohranjuju se kao masne naslage ‘za kasnije’ te opterećuju jetru, što s vremenom može dovesti do nealkoholne masne jetre ili ciroze.

5. Stres i depresija

Osim što može štetiti nadbubrežnim žlijezdama i živčanom sustavu, stres utiče na imunitet i dovodi do gubitka vitamina. Dugotrajna izloženost stresu može uzrokovati kronični umor te depresiju, stanje u kojem se čovjek predaje očaju, ne vidi izlaz iz problema i zatvara se u sebe, što samo pojačava osjećaj umora i gasi želju za životom. Stoga treba uvesti neku tehniku meditacije te uvrstiti u svoj raspored vrijeme za odmor, opuštanje i šetnje.

Što može pomoći?

Pojačajte unos voća, posebno agruma, zbog antioksidansa, odnosno C vitamina kojim obiluju, kao i protuupalnih flavonoida, antocijana, resveratrola i drugih ljekovitih tvari.
Više zelenog lisnatog povrća te mliječnih proizvoda povećat će razinu kalcija i magnezija u organizmu, koji su zaslužni za smirenje simptoma stresa, opuštaju napete mišiće te smiruju alergijske reakcije. Uz to, ponekad si možemo pomoći kupkom ugodnog mirisa, uljima za masažu tinkturama i čajevima koji jačaju imunitet, ističu fitoterapeuti. Ponekad je dovoljno samo udahnuti energiju.
– Eterično ulje mandarine, među ostalim, smiruje i podiže raspoloženje duha i tijela, podiže koncentraciju. Jednostavno, uzmite ulje mandarine i udišite iz bočice tri puta dnevno po jednu minutu. Ili nakapajte nekoliko kapi na dlanove, protrljajte i udišite oko jedne minute. Nekoliko kapi možete nakapati na svoj šal, ovratnik od kaputa ili raspršiti po prostoriji u kojoj najdulje boravite.To ulje jača organizam i u borbi protiv bakterija pa jednu do tri kapi možete dodati i u čašu vode te ga popiti ili ga namažite na kožu na mjestu gdje se javila infekcija. Slično će djelovati ulje lavande ili limuna
Čaj na bazi nevena, bazge, masline, šipka i hibiskusa, matičnjaka, metvice, kamilice, kupine ili maline, uz dodatak poneke bobice, tj. ploda borovice, gospine trave i majčine dušice odličan je za jačanje organizma, opuštanje, protiv zimske melankolije i depresije, odnosno za jačanje duha i tijela. Zasladite ga s domaćim livadnim ili bagremovim medom te u mlaki čaj dodajte sok jednog cijelog limuna.

CATEGORIES
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS