Razgovor o raku sa djecom

Ukoliko imate rak, razgovor o vašem zdravstvenom stanju sa djecom može biti jako težak, ali vas može rasteretiti, te omogućiti vašoj djeci da lakše prihvate bolest sa kojom se borite.
Ovdje možete pronaći nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da na što lakši način obavite ovaj razgovor.
Budite jednostavni
Velika je šansa da su vaša djeca o raku negdje već čuli neke stvari koji su ih preplašile, tako da je najbolje da razgovarate što iskrenije i što jednostavnije o onome što proživljavate. Pitajte ih šta oni misle šta je to rak, i objasnite im sve detalje koji im nisu jasni.
Budite iskreni
Stručnjaci savjetuju da budete u potpunosti iskreni, i ne ublažavate ili ne prikrivate bitne stvari. Riječ rak koristite od početka kako bi se djeca navikla na nju, i kako bi izbjegla mistificiranje tog pojma. Ovaj pojam je puno lakše prihvatiti kada im objasnite da on predstavlja ime za ćelije koje se u tijelu razvijaju brže od drugih ćelija.
Izaberite pravo vrijeme i mjesto za razgovor
Veoma je korisno izabrati pravo vrijeme i mjesto za razgovor. Potrudite se da to bude sredina u kojoj se vaša djeca osjećaju sigurno da vas pitaju sve što ih interesuje čak i ako se osjećaju tužni. Dajte im do znanja da imate vremena da razgovarate s njima koliko god to žele, i potrudite se da stvorite uslove da vas tokom razgovora ništa ne prekida
Utješite ih
Dajte im do znanja da ih, bez obzira na bolest i dalje volite. Objasnite da će bolest i terapija vjerovatno uticati na vaše raspoloženje i na nagle promjene, ali da to ne utiče na vašu ljubav prema njima.
Budite jasni
Ne morate im odmah reći sve detalje, ali im jasno objasnite situaciju u kojoj se nalazite. Ukoliko nemate odgovor na neko od njihovih pitanja recite im tako. Ponekad je dobro da zajedno sa njima pročitate neke informacije koje možda ni sami niste znali, ili da vam ih objasni doktor.
Budite pozitivni
Trudite se da budete realni, ali u isto vrijeme i pozitivni. Vodite računa da ne obećate ono što ne možete ispunti. Bitno je da djeci objasnite da svi rade sve što je u njihovoj moći da vam pomognu, da ih i dalje volite, i da postoje stvari koje i oni mogu učiniti da vam pomognu.
Manja djeca
Najmlađa djeca se plaše odvajanja, stranaca i samoće. Ukoliko ste u bolnici potrudite se da sa njima uvijek bude neko koga poznaju. Utješite ih i recite im da ćete se vratiti iz bolnice, te da mislite na njih kad ste odvojeni. Djeca u dobi između 6 i 11 godina će imati više razumjevanja o ljudskom tijelu i tome šta je rak, ali je jako važno da ih ne opteretite informacijama.
Tinejdžeri
Tinejdžeri će vjerovatno imati problema s time da razgovaraju s vama i da vam pokažu kako se osjećaju. Objasnite im da je razgovaranje o osjećanjima i brigama dobar način da se nosite sa ovakvim situacijama. Ukoliko im je teško da razgovaraju s vama, recite im da pokušaju sa nekim drugim ko će ih razumijeti.
bhzdravlje
Izvor: nhs.uk
CATEGORIES
TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!

COMMENTS