Razgovarajte sa vašim tinejdžerom


 

Navesti tinejdžere da otvoreno govore o tome šta ih uznemirava, može biti teško. Slijedite ove savjete, kako bi ih naveli da razgovaraju s vama s o svojim brigama.

Pitajte, nemojte suditi
Počnite, pretpostavljajući da su imali realan razlog za to što su učinili. Pokažite im da poštujete njihovo rasuđivanje i da vas interesuje šta poduzimaju. Ako ne okvalifikujete njihovo ponašanje kao glupo ili pogrešno, veća je vjerovatnoća da će se otvoriti i objasniti zbog čega su njihova djela imala smisla.
Pitajte ih da li će vam pomoći da shvatite njihove postupke i da ih razumijete, a pri tome  pažljivo slušajte šta oni pričaju i šta misle o tome.
Pitajte, nemojte pretpostavljati ili optuživati
Nemojte pretpostavljati da znate gdje su pogriješili. Umjesto pitanja: “Jesu li te zlostavljali?”, pitajte na primjer “Bila sam, zabrinuta za tebe. Ne izgledaš mi uobičajeno i za trenutak sam se pitala što se događa s tobom? Ima li bilo šta, što mogu pomoći?”.
Budite jasni da želite pomoći
Ako sumnjate da vaše dijete uzima droge ili pretjerano pije, budite blagi, ali direktni. Pitajte ih i dajte im do znanja da ćete biti uz njih, tokom bilo koje od njihovih poteškoća.
Budite iskreni sami sa sobom
Tinejdžeri će vas kritikovati, ako ne slijedite svoje vlastite savjete. Ako vi pijete alkohol,  vjerojatno će spomenuti (“Ne možeš mi prigovarati!”). Važno je da budete iskreni, kad su u pitanju vlastite navike. Ako pijete alkohol, budite spremni da to priznate svom tinejdžeru. Možete razgovarati i o pozitivnim i negativnim aspektima alkohola, ali provjerite da li se ponašate odgovorno prema sebi.
Pomozite im misleći za njih
Tinejdžeri mrze držanje lekcija ili bombardovanje rješenjima. Umjesto što pokušavate biti ekspert za njihove živote, pokušajte im pomoći da misle svojom glavom, tako da mogu donijeti dobre odluke. Pokušajte im pomoći kroz sljedeće ideje:

  • Raspravljajte o potencijalnim implikacijama, na primjer, kod tinejdžerskog seksa ili pušenja marihuane.
  • Pomozite im da kritički misle o tome što vide i čuju.
  • Ubijedite ih da se mogu nositi sa životnim izazovima. Podsjetite ih na ono u čemu su dobri i što vam se sviđa kod njih.
  • Pomozite im da razmišljaju na način da mogu reagovati i dovijati se kako bi riješili određene probleme.

Potaknite ih da razmisle o razlozima za i protiv njihovog ponašanja.
Ne kritizirajte sve
Ako oni uvijek čuju samo vaše prigovaranje, prestat će slušati. Zanemarivanje manje važnih pitanja kao što je odjeća koju nose, može značiti da vi još uvijek razgovarate jedan s drugim kada želite da progovarate ( ili ostanete nepokolebljivi) o većim problemima, kao što su droga i seks.
Ako se ljute, pokušajte da ne reagujete
Adolescenti često izvedu iz takta ljude koje najviše vole i vjeruju, ali ne zato što ih mrze, nego zato što se osjećaju zbunjeni.
Nemojte misliti da oni zaista i misle  loše stvari koje su izrekli, kao na primjer (“Mrzim te!”). Oni se samo osjećaju zbunjeni, ljuti, uzrujani, izgubljeni ili su pod navalom hormona, pa ne znaju kako da kažu to što osjećaju.
Učinite da se osjećaju sigurno
Reći tinejdžeru da je već odrasla osoba, samo će pogoršati situaciju. Moraju biti sigurni da želite da im pomognete, i da ne biste učiniti ništa, što oni ne žele da učine vama. To može biti od velike važnosti, kad je u pitanju nasilničko ponašanje.
Jednom kada vam se vaše dijete otvori, objasnite mu da nasilje nije prihvatljivo. Poslušajte njihove strahove i uvjerite ih da to nije njihova krivica. Pomozite im da izgrade svoje povjerenje, uvjeravajući ih da ćete se suočiti s problemom zajedno.
Izbjegavajte postavljanje pitanja na koje ne žele odgovoriti
Ponekad ćete saznati više o svom tinejdžeru ako otvoreno pitate. Ako imaju poremećaj u prehrani, postavljanjem konfrontirajućih pitanja u stilu “Šta si jeo za ručak? ili Hoćeš li da se razboliš?” može dovesti do toga da vas ignorišu ili vam slažu.
Postavljanje otvorenih  pitanja kao što su: “Kako si? ili Kakav si imao dan?”, pomaže vašem tinejdžeru da razgovara s vama o tome kako se osjeća.
 
Reproduced with permission from NHS Choices (www.nhs.uk) © Crown Copyright 2010

TAGS
Podijelite ovoSviđa ti se post ? Zaprati nas na Facebooku!